Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.31

Iskolai tanévnyitó felnőtteknek

cenzurazva.jpg2017. augusztus 30.-án Szolnokon került megrendezésre a már hagyományosnak mondható Országos Szakképzési Tanévnyitó.

Ez az a rendezvény, ahol korábban a meghívott résztvevők azon túl, hogy egymással találkozhattak és szakmai kapcsolataikat építhették, a döntéshozók és a hatóság képviselőitől közvetlen tájékoztatást kaptak a következő tanévre várható változásokról, a kiírásra kerülő pályázatokról, a kormányzat és az oktatáspolitika irányáról a felnőttképzéssel kapcsolatban.

Nézzük, idén miben tértek el a szervezők a hagyományoktól?

2016-ban a rendezvény neve Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó volt, a meghívottak listáján a felnőttképzők szakmai szervezetei, a szakmai képviselői és szakértői is helyet kaptak. A tavalyi rendezvény előadói a szakképzés és a felnőttképzési ágazat témáit érintették, beszéltek a következő időszak kihívásairól, a felnőttképzés szabályozásának aktualitásairól, és az uniós programok várható alakulásáról.

Idén a rendezvény nevéből eltűnt a felnőttképzés, a meghívottak listáján nem szerepeltek a szakmai szervezetek, szakértők, oktatási intézmények, nyelviskolák.

Az idei program bővült viszont az iskolai ünnepségek kötelező elemeivel, a jelenlévők meghallgathattak összesen öt köszöntőt és megnézhették a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum tanulóinak és tanárainak ünnepi műsorát.

Kimaradt azonban minden szakmai tartalom, információ átadás a felnőttképzéssel és a várható változásokkal, programokkal kapcsolatban.

A külső szemlélőnek apróságnak, szervezési hiányosságnak tűnhet az egész, de a felnőttképzési szakma szereplői számára árulkodó jel. Megerősíti azt a számunkra egyértelműen érezhető törekvést, ami a magánkézben lévő, piaci alapon működő vállalkozások visszaszorítását célozza a központosított állami oktatás javára.

Az európai uniós pénzeket pazarlóan, saját céljaira költő kormány a felnőttképzési, nyelvi képzési szakma javaslatait és tapasztalatait évek óta semmibe veszi, kapacitásukat ki nem használja, számokkal is kifejezhető hatékonyságukat el nem ismeri.

Az, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitót egy állófogadással feldobott unalmas iskolai évnyitóvá fokozta le, jól mutatja a minisztérium szakmapolitikai hozzáállását az Európa Tanács által kulcskompetenciaként meghatározott, és az Európai Unió által is kiemelten támogatott egész életen át tartó tanulással, a felnőttképzéssel, ezen belül a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete számára szerepéből fakadóan kiemelten fontos nyelvtanulással szemben.

Nyelviskolák Szakmai Egyesülete  - OS