Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.16

Megfosztják az anyanyelv használatának jogától a lakosság 32,5%-át

betapasztott-szaj.jpgA Magyar Békekör vasárnap erkölcsi támogatásáról biztosította a kárpátaljai magyarokat és az Ukrajnában élő összes nemzeti kisebbséget anyanyelvük szabad használatáért vívott harcukban az új kijevi oktatási törvény ellen. A Békekör elítélte a kijevi hatalmi rendszer nemzetiség-elnyomó politikáját, és az amerikai kormány egyetértését Kijevvel, hogy megfosszák a nemzeti kisebbségeket anyanyelv-használati joguktól.

A Békekör adatokat tett közzé az Ukrajnát alkotó népek sokaságáról, és megírta, hogy a 44.209.733 lelket számláló ország lakosságának mindössze 67,5 százaléka ukrán anyanyelvű, 32,5 százaléka viszont nem az. 29,6 százaléka (7.648.330 ember) orosz anyanyelvű, 2,9 százaléka (1.282.022 fő) pedig más nemzeti kisebbségekből tevődik össze: magyarokból (0,3 százalék=132.630 ember), románokból (0,3), lengyelekből (0,3), zsidókból (0,2), bolgárokból (0,4), krími tatárokból (0,5), moldávokból (0,5), fehéroroszokból (0,6), másokból (0,4).

„Megfosztani anyanyelv-használati jogától a lakosság 32,5 százalékát – mint azt az új ukrán oktatási törvény teszi – egyet jelent a kisebbségek elnyomásával, és békétlenség szításával népek, nemzetek, fajok között. Mi ezt a politikát elítéljük, mert ellenkezik a népek és nemzetek békés együttélésének és együttműködésének ENSZ- Alapokmányban rögzített elvével” - áll a nyilatkozatban.

A Békekör véleménye szerint Petro Porosenko elnök „egységes ukrán nemzetállamiságra” törekvő politikája nyílt színvallás arról, hogy Kijev nem akar véget vetni az orosz többségű Donbassz ellen folytatott polgárháborújának, üldözi az Ukrajnában élő oroszokat, és ellenségesen viszonyul más nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság és a ruszinok autonóm törekvéseihez is.

A Magyar Békekör álláspontja szerint Ukrajnát föderációvá kell átalakítani – összhangban a 2014. február 21-i kijevi és a 2014. szeptember 5-i minszki megállapodással. Hazánk abban érdekelt, hogy Ukrajna ne a konfrontációt keresse szomszédjaival, hanem békében éljen Kelettel és Nyugattal egyaránt! Ennek egyik belső feltétele a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, és az autonómia elismerése. Végső soron olyan föderatív alkotmány megalkotása, amely elismeri a kisebbségek önkormányzási jogát, egészen a népek önrendelkezéséig bezárólag, ha úgy kívánják – áll a Magyar Békekör nyilatkozatában.+++

MSZF SZK