Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.29

Mentőkutyák működnek együtt a rendőrséggel, szeptembertől

mentokutya---kutyakkal-az-eletert-alapitvany.jpgAz Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes és Orlik Zoltán a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének elnöke megállapodást írtak alá.

Ennek értelmében szeptember elsejétől a szövetség 14 mentőkutyás tagszervezete várja majd a rendőrségi riasztásokat, mivel az eltűnt személyek felkutatását nagymértékben segíti a szolgálati- és mentőkutyák bevetése. Mind ez idáig az ORFK a Cserhát Mentőkutyás Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesülettel folytatott – írásban is rögzített – együttműködést. A Magyarországon működő bejegyzett többi mentőkutyás egyesület, alapítvány, megyei szintű megállapodásokkal rendelkeztek.

2017. augusztus 25–én a rendőrség és a mentőkutyások együttműködése magasabb szintre lépett.

Nagy előre lépés, hogy országos viszonylatban csökkenhet az egységek helyszínre történő érkezési ideje és hatékonyabb lehet a keresési arány – fogalmazott Orlik Zoltán az MMSZOSZ elnöke, aki kifejtette, hogy a mentőkutyás tevékenységgel kapcsolatban sok előny jöhet létre az országos rendőrségi megállapodást követően.  A gyakorlati és elméleti oldalról is több kommunikációt fognak folytatni az illetékesek.  Folyamatos kapcsolatban lesz az ORFK Kommunikációs Főosztály Sajtóügyelete a hamarosan Budapesten nyíló mentőkutyás szövetség Sajtó- és Információs Irodájával.

Előtérbe helyezik az állampolgárok tájékoztatását a rendőrséggel közösen, hogy mikor, milyen esetekben kérhető a vizsgázott négylábú keresőkutyák és önkéntes gazdáik. Fontos, hogy minden olyan esetről értesüljön a rendőrség, ahol esetleg előbb kérik a mentőkutyások segítségét, mint, hogy a rendőrséget értesítették volna. Örömömre szolgál, hogy a 14 tagszervezetet képviselve olyan részletekbe is közös megállapodás született, ami a továbbiakban az életmentéssel és segítségnyújtással kapcsolatban előre lépést jelent és tovább öregbíthetjük a világ elitjébe tartozó magyar mentőkutyásokat és a rendőrséggel való kiváló partnerséget – mondta Orlik Zoltán.

Az együttműködési megállapodás értelmében, a továbbiakban is a rendőrség, a helyszíni parancsnoka, irányítja majd a kutatásokat, szükség esetén bevonva más partnerszervezeteket is. A kutatásban mindegyik fél a saját erőivel és eszközeivel, saját anyagi forrásaira támaszkodva vesz részt – kapacitásuktól függően. A mentőkutyás keresőegységek közreműködhetnek terepen eltűnt személyek, nagyobb helyszíni kiterjedésű közlekedési balesetekben érintett, (pl. repülőgép-szerencsétlenség, vonatbaleset) vagy romok alatt rekedt túlélők és az esetleges áldozatok felkutatásában. – adta hírül sajtóközleményében dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes, aki üdvözölte a megállapodás létrejöttét és megköszönte a kiváló szakmai tudással rendelkező magyar mentőkutyás önkéntesek eddigi több mint 25 éves munkáját.

Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége - OS

Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány