Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.20

Az ellenzék közös Egészségügyi Paktumot készített

egeszseg.jpgA Fidesszel szemben álló valamennyi ellenzéki párt megállapodásra jutott a Fideszt követő új, demokratikus kormány egészségpolitikai alapelveiről. Ez az első olyan alkalom, amikor a baloldali- szabadelvű ellenzék és a Jobbik közösen lép fel egy, Magyarország életét döntően befolyásoló szakpolitikai kérdésben.

A megállapodást kéthónapos szakmai egyeztetés előzte meg, melynek kezdeményezője és szervezője Kincses Gyula egészségpolitikus, korábban az MDF parlamenti képviselője, majd a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára volt.

A közösen elfogadott egészségpolitikai alapelvek szerint a legfontosabb cél, hogy az egészségügyi rendszer finanszírozásának, szerkezetének átalakításával, az egészségügyi dolgozók megbecsülésével, tudatos, a kormány által is szervezett egészségügyi felvilágosítással, a prevenció legszélesebb körű kiterjesztésével két parlamenti ciklus alatt hozzuk be a mintegy négyéves lemaradásunkat a várható élettartam tekintetében a nyugat-európai országokhoz képest.

Ennek érdekében egyebek mellett jelentősen növelni kell az egészségügyi közkiadásokat, és összességében 30 százalék alatt kell tartani a lakosság által fizetett terhek arányát. Az aláíró pártok egységesen kiálltak a társadalombiztosítás helyreállítása és megerősítése mellett. Elfogadták, hogy pontosan rögzíteni kell, hogy a társadalombiztosításban - garanciákkal védve - kinek milyen ellátás jár. 

A társadalombiztosítás mellett átlátható, szabályozott ellenőrzött módon kell utat nyitni a magán egészségügyi szolgáltatásoknak. Az egészségügyi dolgozók körében jelentős béremelésre van szükség. Egylépcsős béremelés után garantálni kívánjuk, hogy az ágazat dolgozóinak bére legalább öt éven keresztül az átlagos béremelést meghaladó ütemben növekszik.

A hálapénz felszámolásához a béremelésen túl olyan átlátható szakmai és egyéb szabályokra van szükség, melyekben mindenki tudja, hogy hálapénz nélkül is kinek, milyen ellátás jár.

A magyar egészségügy válsága azt követeli meg, hogy elinduljon egy több parlamenti cikluson át tartó felelős átalakítás, mely végül megteremti az európai szintű egészségügyi ellátást a magyar lakosság és az egészségügyi szakma konszenzuson alapuló megelégedésére.

OS