Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.27

Fizeted a TB járulékot, mégsincs jogviszonyod, ha ...

hajo-viharban---pirografia.jpgHiába fizeti bárki az egészségbiztosítási járulékot, ha a főbérlője nem engedi bejelentkezni az albérletébe, akkor az orvosok nyilvántartási rendszere szerint nem rendelkezik egészségbiztosítási jogosultsággal. Mit mond erre a minisztérium? Ha nem jogkövető az állampolgár, és nem jelentkezik be az albérletébe, hát ne menjen orvoshoz. ...

Csak így, nemes egyszerűséggel, magyarosan. ...

Nem, nem kitalálom ezt a tényállást, hanem a témában elkészült ombudsmani Jelentés tartalmán akadt meg a logikám, mikor ezt elolvastam az OS-MTI hírek között. Mit is ír pontosan a Jelentés a minisztérium válaszáról?

"A lakóhellyel rendelkező, de azt rajtuk kívül álló körülmények miatt valamilyen okból bejelenteni nem tudó (tipikusan lakást bérlő) állampolgárok a törvényi rendelkezések megszorító értelmezése esetén valójában csak térítés ellenében vehetnék igénybe az egészségügyi szolgáltatást.

A vizsgálat feltárta, hogy jelenleg a gyakorlatban egy nem nyilvános, ismeretlen tartalmú és keltezésű államtitkári levél alapján a jogviszony ellenőrzéskor az érintettek úgynevezett "eltérített piros lámpát" kapnak, aminek következtében valójában ingyen hozzájutnak az alapvető orvosi ellátásokhoz. Székely László rámutatott, hogy a jogállamiság elvével nem fér össze az a megoldás, hogy egy bizonytalan, méltánytalan jogi helyzet kezelésére a jogalkotó olyan alkotmányosan aggályos, informális jogértelmezés kiadásával reagál, amelynek kibocsátása nem a jogalkotási törvény garanciális szabályainak betartásával történik.

Az alapjogi biztos a jelentős számú állampolgárt érintő probléma megnyugtató rendezése érdekében jelentésében felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy - az emberi erőforrások miniszterével és az igazságügyi miniszterrel együttműködésben - fontolja meg a Tbj. által meghatározott belföldiség- fogalom megfelelő tartalmú módosítását. Ezt azért kellene megtenni, hogy a be nem jelentett állandó lakhely miatt a jogviszonyuk ellenőrzése során ne érje hátrány azokat, akik az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság tartalmi feltételei közül a legfontosabbaknak eleget tesznek.

A jelentésre adott válaszában a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a lakóhellyel rendelkező, és annak bejelentésére jogszabály alapján köteles állampolgárok, akik ennek bármilyen okból nem tesznek eleget, nem jogkövető polgárok.

Álláspontja szerint a biztos által kért jogszabály-módosítás e "jogellenes állapot" fenntartását segítené elő. Úgy látja, hogy mivel e személyeknek megvan az elvi lehetőségük a lakcím bejelentésére, így megfelelhetnének a Tbj.-ben foglalt feltételeknek, és akkor jogviszonyuk rendezett lenne. A miniszter arról is tájékoztatta az ombudsmant, hogy a jelentésben hivatkozott államtitkári körlevél az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása."

Ugye, elkerekedett a te szemed is?

Akkor értelmezzük együtt a leírtakat:

Tömöd Állam Bácsi zsebeit az egészségügyi járulékok megfizetésével, annyival kevesebb munkabért viszel haza, de az is meglehet, hogy önmagad után fizetsz be havonta, lassan már tízezer ezer forintot annak érdekében, hogy egészségügyi ellátáshoz jussál. Miközben fizetsz, mint a katonatiszt, pontosan tudod, hogy ezért a havi apanázsért nem kapsz semmit. Mert vagy nem jutsz be a rendelésekre a várólisták hossza miatt, vagy ha bejutsz is, nincs megfelelő gép, amellyel elvégezzék az adott vizsgálatot. De, ha be is jutsz, gép is van, akkor azzal szembesülsz, hogy nincs orvos, mert már vagy kivándorolt, vagy elment bútortologatónak egy Nagy Áruházba, ahol olyan havi fizetést kap, amelyből meg is tud élni. ...

Szóval, ha gyógyulni akarsz, eleve el kell menekülnöd az állami eü rendszerből, a magánrendelések felé. Mármint, ha van erre pénzed, és megteheted. Ez pedig azt jelenti: havonta a munkabéredből letejelsz Állam Bácsinak a semmiért, majd amit már egyszer, ebben a formában kifizettél, igénybe veszed a teljes fizetős magánszektorban.

Mármint, ha nem akarsz elpatkolni a jeles, Állam Bácsi által fenntartott, magyar egészségügyi rendszer által biztosított lehetőségekben.

Eddig az irónia. Most fordítsuk komolyra a szót:

A fiatalok, és a középkorosztály azon tagjai, és az ő gyermekeik, akik albérletben élnek, pontosan tudják, hogy a főbérlők csak nagyon ritka és kivételes esetekben hagyják, hogy abba a lakásba, amit busásan megfizetnek nekik, be is jelentkezzenek a lakók, legalább tartózkodási helyként megjelölve azt. Ha összegszerűségében beszélgetünk, akkor ez azt jelenti: éves szinten egy alap 30-40 ezres havi albérleti díjjal számolva a főbérlő zsebébe tesznek az albérlők 360 - 480 ezer forintot. (Bár, ez az összeg ennél csak több lehet - kevesebb soha.) És az albérlők ezért használhatják, fenntarthatják, és javíthatják a lakást, amelybe nem jelentkezhetnek be.

Nemcsak az egészségügyi ellátás területén okoz ez bonyodalmat, hanem bölcsis, ovis, sulis beiratkozás esetében is - lévén, ha nincs tartózkodási, vagy lakóhely bejelentve az illetékességi területen, akkor beiratkozás sincs. ... És a sor még folytatható. ...

De térjünk vissza a minisztérium jeles meglátásához ebben a kérdésben. A minisztérium tehát úgy látja, hogy az albérlő, ha őt nem engedik bejelentkezni az albérletbe, akkor nem jogkövető állampolgár, és ne is csodálkozzék azon, hogy piros a lámpa az egészségügyi ellátás terén. Ezzel egyben kijelenti azt is: azok a főbérlők, akik éves szinten elteszik a félmillió (vagy még több) forintot a kiadott lakásukért, és ebből nem teljesítik adófizetési kötelezettségüket Állam Bácsi felé - nos, ők, a gonosz albérlőkkel szemben bizony igenis jogkövető állampolgárok, akiknek jár az orvosi ellátás.

Egyszerűsítve: a minisztérium úgy látja, hogy aki lop, csal, hazudik és feketézik, az inkább jogkövető állampolgár, mint akitől lopnak, akikkel szemben csalást követnek el, és akiknek hazudnak.

Hiszen Állam Bácsi is hazudik minden állampolgárának akkor, amikor azt ígéri: a havi eü járulékodért cserébe részt vehetsz az állami egészségügyi rendszerben.

Abban a rendszerben, ami - munkaerő és munkaeszközök hiányában, ugye, nincs.

... és amit lakcím nélkül mégsem vehetsz igénybe. De azért köszönik szépen a havi befizetéseidet, amivel jó előre kifizeted ezt az állami szolgáltatást. 

Fotó: Pirográfia