Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.02

Nemcsak a kapacitást, az eredményességet is növelni kell

varandos.jpgA Magyar Humán Reprodukciós Társaság (MHRT), amely közös, tudományos társaságba fogja össze a humán reprodukció területén jelen lévő és annak kutatásában, kezelésében részt vevő különböző szakterületeket, üdvözli, hogy a kormányzat részéről egyértelmű állásfoglalás született a lombikbébi-kezelések támogatásról, valamint lehetőség nyílik arra is, hogy a finanszírozott kezelések száma a kétszeresére nőjön a jövő évben.

Azzal, hogy a kormány kiáll a program támogatása mellett, sok meddő párnak nyílik lehetősége arra, hogy az orvosi beavatkozásnak köszönhetően egészséges gyermekük születhessen. A program ugyanakkor számtalan kérdést is felvet, a finanszírozási rendszer kialakítása jelenleg még folyik, így a szakma prominens képviselőit és az általuk irányított hazai klinikák szakembereit is bevonva, a szakmai érveket ütköztetve valódi diskurzus alakulhatna ki.

Ezzel pedig Magyarországon végre lehetőség nyílna arra, hogy a páciensek szabadon dönthessék el, hogy melyik intézményben szeretnék igénybe venni a kezeléseket, ahogyan az az egészségügy számos területén már megszokott és jól bevált gyakorlat.

A jelenlegi helyzet amellett, hogy támogatja a kormány nemzetstratégiai elképzeléseit, végre egészséges versenyszellemet is kialakíthat, ez pedig a páciensek érdekeit szolgálja, hiszen arra ösztönözné az egészségügyi intézményeket, hogy időt és pénzt fordítsanak az innovációra, a folyamatos fejlődésre, így is növelve a sikeres beültetések és az egészségesen világra jövő gyermekek számát.

A legfontosabb alappillérekkel – a volumenkorlát megduplázásával, a gyógyszertámogatás emelésével, az állami tulajdonban lévő intézmények eszközbeszerzési támogatásával, a sikerességi ráta nyomon követésével – az MHRT teljes mértékben egyetért, és örömmel üdvözli ezeket a célkitűzéseket.

A társaság fontosnak tartaná azonban, hogy ne csak az állami intézetekben történő kapacitásnöveléssel igyekezzen a kormány segíteni a várólistákon lévőknek, hanem adott esetben a ma már jól működő magánintézményekbe való átkísérésüket is segítse elő – a megfelelő támogatást biztosítva –, hiszen nem csak a kapacitás, hanem az eredményesség növelése is lenne a cél. Azaz ugyanazért a pénzért hatékonyabb működést várjon el, ezzel a sikerességi ráta növekedését is támogatva.

Abban az esetben, ha minden meddőségi intézet állami támogatásban részesülne, és így versenyszellem alakulna ki, a hatékonyság növelése mindegyik intézet érdekévé válna, és ez fejlesztésekre is ösztönözné őket. A hatékonyság növelése kapcsán pedig szükséges lenne, hogy az állam ne csak a több évtizedes eredményeken alapuló "klasszikus" ellátást, hanem a legújabb módszerek magyarországi alkalmazását is támogassa és engedélyezze, amilyen például a preimplantációs genetikai szűrés.

Németné Gelányi Gabriella,

a Magyar Humán Reprodukciós Társaság gazdasági szekciójának vezetője

OS