Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Iskola, óvoda

Cikkek

2017.09.26

A gimnáziumbezárások elleni fellépés közös felelősségünk

/ Menüpont: Iskola, óvoda

Az Iparkamara nem tisztelte meg a szülőket azzal, hogy álláspontjukat részletes hosszú távú elemzéssel és hatástanulmányokkal támassza alá, igazi érvek eddig nem hangzottak el. Elképzelhetetlen, hogy bármelyik komoly oktatáskutató nevét adná a gimnáziumbezárások szakmaiatlan javaslatához. Az Iparkamara bármelyik cége megbukna, ha egy ennél sokkal kisebb jelentőségű üzleti döntéséhez ne készítene részletes szakértői elemzéseket.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.23

Lisztérzékeny gyermek nem étkezhet az óvodában?

/ Menüpont: Iskola, óvoda

A speciális diétás étrendet követő kisgyermekek otthoni ellátása eleve jelentős anyagi és pszichés terhet ró az érintett szülőkre. A gyermekvédelmi törvény előírásai egyértelműsítik, hogy a helyi önkormányzatnak kell ellátnia a közétkeztetési feladatot, ez pedig nem fakultatív tevékenység. A törvény a különböző speciális igények közötti differenciálásra sem ad mérlegelési lehetőséget, még abban az esetben sem, ha a gluténmentes diétás étrend kiemelkedően magas költségekkel járna. Nem mérlegelhetnek az önkormányzatok annak alapján sem, hogy egyedi kérelemről van-e szó, vagy többeket érintő igényről.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.21

A diákhitelek és ösztöndíjak visszafizetésének nehézségei

/ Menüpont: Iskola, óvoda

Hazánkban 380 ezer, felsőoktatásban tanuló diák vette eddig igénybe a diákhitel valamely konstrukcióját. Jelenleg 33 ezren törlesztenek késedelmesen. A szegény sorsból a felsőoktatásba érkező diákok tehát, akik a diploma megszerzéséhez igénybe veszik a diákhitelek/ösztöndíjak lehetőségét, részben vagy egészben a diákhitel/ösztöndíj visszafizetési kötlezettsége okán maradnak szegénysorban, a diploma megszerzése után is.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.20

Látogatás és múzeumi órák a HH gyermekek részére

/ Menüpont: Iskola, óvoda

A Néprajzi Múzeum 2017. szeptember 1-től november 26-ig rendkívüli kedvezménnyel biztosít belépést, illetve múzeumi órát és épülettörténeti vezetést olyan magyarországi és határon túli óvodai, általános- és középiskolai csoportoknak, amelyekbe hátrányos helyzetű gyerekek is járnak. Cél, hogy a november 30-i zárást megelőzően minél több látogató búcsúzhasson a Kossuth téri Néprajzi Múzeumtól.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.20

Gyengének ítélik a szülők az iskolai nyelvoktatást

/ Menüpont: Iskola, óvoda

Összességében gyengének ítélik a szülők az iskolai nyelvoktatást: a valós szituációkban alkalmazható szóbeli és írásbeli kommunikációra való felkészítést 1-től 5-ig tartó skálán 2,57-es átlagra értékelték. Az eredmények jelentősen szórnak: a válaszadók közel negyede (23%) többé-kevésbé elégedett az iskolai nyelvoktatással, és 4-es vagy 5-ös minősítést ad, míg a válaszadók fele (50%) elégedetlen, és 1-es vagy 2-es minősítést adna.

Mi van az eredmények hátterében? 

 
Teljes bejegyzés

2017.09.20

A nagy Zsákbamacska - A Diákhitel2

/ Menüpont: Iskola, óvoda

A banki önkényuralom a lakossági devizahitelezést követően bedarálta az egyetemistákat, főiskolásokat is. A Hitelek Kísértete elsodorta tanulni vágyó fiataljainkat, akik nem okultak a szüleiket érintő hitelkonstrukciók buktatóiból. Tanulni kell, és tanulni jó. Annak is aki, szegény. De minden áron nem lehet. Inkább az iskolák, mint a bankok által biztosított tanulmányi hiteleket kell választani - még akkor is, ha most a Diákhitel2 kamatainak átvállalását, választások előtti mézesmadzagként a kormány belengette.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.19

A Mindennapos Éneklésnek is van már Munkacsoportja

/ Menüpont: Iskola, óvoda

… mert még nem elég nagy a Vízfej.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.18

Nem minden gyermek tud részt venni a közétkeztetésben

/ Menüpont: Iskola, óvoda

A menzarendeletben „egészséges” címszóval, többek között előírták, hogy minimális sófelhasználással készítsék el a gyermekek elé kerülő ételt. Közfelháborodást keltett, hogy az ily módon megfőzött ételek állaga, íze több, mint minősíthetetlen, a rendeleten mégsem változtattak. Ugyanakkor nem figyeltek oda arra, hogy azok a gyermekek is megfelelőképpen tudjanak táplálkozni az oktatási- és képző intézményekben, akiknek speciális étrendre van szükségük.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.08

Oktatási menekültek a közoktatási rendszerben

/ Menüpont: Iskola, óvoda

Egészen felháborító, hogy az SNI-s vagy BTM-es tanulók oktatásáról ténylegesen sok helyütt nem gondoskodik az állam, holott ez kötelessége lenne. A jogszabály előírja, hogy ezt milyen rendszerben, milyen speciális képzettségű pedagógusokkal kellene megtennie. Gyakorlatilag a szülőkön verik le, hogy a rendszer nem működik, mert nincs kellő számú szakember. Azzal, hogy nyomást helyeznek a szülőkre, hogy legyen magántanuló a gyerekük, valójában eltüntetik őket az iskolarendszerből – oldja meg a szülő otthon a négy fal között a gyerek fejlesztését.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.07

Hit- és erkölcstan 6,6 milliárdért

/ Menüpont: Iskola, óvoda

Azután majd elmagyarázzák az éhező gyermekeknek, hogy higgyenek abban az erkölcsös bánásmódban, amiben a kormányunk őket részesíti. Mint ahogyan pusztán erkölcsösségből nem taníthatják a speciális oktatást igénylő gyermekeket sem, lévén nem áll rendelkezésre elegendő számú gyógypedagógus. Mint ahogyan lassan már pedagógus sem marad országunkban, akik bárkit taníthatnának.

 
Teljes bejegyzés