Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jog-ÁSZ

Cikkek

2017.08.31

NAIH állásfoglalás a diákok fényképének nyilvánosságra hozataláról

/ Menüpont: Jog-ÁSZ

Különélő vagy elvált szülők esetében csak az a szülő adhat érvényes adatkezelési nyilatkozatot, aki a szülői felügyeleti jogok gyakorlására jogosult – a nevelési, oktatási intézménynek azonban nem feladata, hogy ezt a kérdést mélységében vizsgálja, el kell fogadnia az erről szóló szülői tájékoztatást azzal, hogy vita esetén az ellentmondást az erre jogosult hatóságnak (gyámhatóság, bíróság) kell megoldania.

 
Teljes bejegyzés

2017.08.30

A szülő nem rokon?

/ Menüpont: Jog-ÁSZ

Kormányunk elfogadta és hatályossá tette a kötelező szülőtartásról szóló törvényt. Ennek az újabb törvénynek a bevezetése abból a szempontból felettébb érdekes, hogy úgy a régi, mint az új Ptk. már eleve szabályozza a rokontartás kérdését. Tehát: ha van rokontartásról szóló törvényünk, most pedig bevezetik a szülőtartásról szóló törvényt, akkor, és ezek szerint a szülő nem rokon?

Láthatjuk, hogy van itt valami egetverő jogértelmezési probléma magánál a jogalkotónál. ...

 
Teljes bejegyzés

2017.08.30

Gyermekek sérelmére elkövetett jogsértésekkel kapcsolatos ügyészi feladatok

/ Menüpont: Jog-ÁSZ

A polgári perekben és nemperes eljárásokban közérdekvédelmi - közjogi - ügyszakos ügyészek járnak el rendkívül sokrétű tevékenységet látva el. Célkitűzésem tanulmányomban a gyermek - és ifjúságvédelemmel kapcsolatos szabályozás és az ügyész e területen ellátandó feladatainak rövid áttekintése. - Így ajánlja elolvasásra tanulmányát Dr. Mócza Réka.

 
Teljes bejegyzés

2017.08.30

Fiatalkorúak a digitális világban

/ Menüpont: Jog-ÁSZ

A közösségi oldalak, chatelés, pornó oldalak, különböző játékok, vásárlás és még ezer olyan oldal van, ami veszélyt jelenthet a fiatalok számára. Sajnos ezeket az oldalakat életkori korlátozás nélkül bárki megtekintheti, továbbá ismerkedhet, vásárolhat, vagy olyan tartalmakat nézhet, ami nem az ő korosztályának való. Már itt fontos megjegyezni, hogy a szülőknek a tanároknak és a felnőtt családtagoknak hatalmas szerepe van abban, hogy a gyermek megfelelően tudja használni az internetet és tisztában legyen az azzal járó veszélyekkel. Ezekkel a mondatokkal vezeti be tanulmányát Dr. Szabó Bernadett.

 
Teljes bejegyzés