Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.30

Fiatalkorúak a digitális világban

robot.jpgA közösségi oldalak, chatelés, pornó oldalak, különböző játékok, vásárlás és még ezer olyan oldal van, ami veszélyt jelenthet a fiatalok számára. Sajnos ezeket az oldalakat életkori korlátozás nélkül bárki megtekintheti, továbbá ismerkedhet, vásárolhat, vagy olyan tartalmakat nézhet, ami nem az ő korosztályának való. Már itt fontos megjegyezni, hogy a szülőknek a tanároknak és a felnőtt családtagoknak hatalmas szerepe van abban, hogy a gyermek megfelelően tudja használni az internetet és tisztában legyen az azzal járó veszélyekkel.

Ezekkel a mondatokkal vezeti be tanulmányát Dr. Szabó Bernadett, a Jogi Fórumon.

"A 2014-es cyberbullyng-i statisztika, ami sok ember közvélemény kutatása alapján készült az online zaklatást és megfélemlítést mutatja be számok formájában. Az EU Kids Online egy 2013-s statisztikája szerint a pornográf tartalom a legnagyobb kockázat a gyermekek vonatkozásában az internet használat során, ugyanis a közvélemény kutatás alapján a gyerekek 22%-a említette elsőként ezt a problémát. Ezt követik az erőszakos és agresszív tartalommal rendelkező oldalak, melyre a gyermekek 18%-a "voksolt".

A következő említésre méltó statisztika,amely az elektronikus zaklatást és megfélemlítést mutatja be, a 2014-es "Ditch the Label" statisztika, mely 10.000 ezer fiatalt vizsgált. Több eredményt is kimutattak ezzel a felméréssel. Átlagosan 10 fiatalból 7 esik online zaklatás áldozatául, százalékos arányban mérve 37%-a tapasztalt már ehhez hasonló problémát, ebből 20%-a érzékelt már extrém, kiemelkedő zaklatási formát. A kutatások azt mutatják, hogy a lányok és a fiúk egyaránt ki vannak téve a virtuális világ veszélyeinek. A fiatalok 54%-a szerint a facebookon tapasztalta legtöbbször a zaklatás bármelyik formáját, hiszen ez a leglátogatottabb közösségi portál. A gyermekek 70 %-ának a felnőtt életére és későbbi önbecsülésére borzasztó hatással lehet, amit a zaklatás során átélnek.

Egy 2013-as brit kutatás a következő statisztikát mutatta ki a fiatalokra vonatkozóan. Ezen generáció 45 %- a van fent a facebookon és 42%-a az instagramon. A fogyatékkal élő gyermekek 38 %-a fél attól, hogy online zaklatás áldozata lesz. A megkérdezett fiatalok 18 %-a mondta azt, hogy nem beszélne a szülőknek arról, ha internetes zaklatás áldozatává válna."

"Maga az internetfüggőség, mint megnevezés egy betegségre utal. Minden függőség hátterében, ezért ebben az esetben is valamilyen pszichés betegség, szorongás vagy a társadalomba való nehéz beilleszkedés áll. Ha egy gyermek, napi három-négy óránál többet ül a számítógép előtt az már egy figyelmeztető jel, amikor is a szülők részéről még több odafigyelést igényel.

Egy másik nagyon fontos jel, hogy az esetleges eltiltás során depresszió jelentkezik, vagy a szülei ellen fordul. Ha a számítógép használat miatt elhanyagolja a kötelességeit, tanulmányi átlaga romlik, nem tudja betartani a szülők által szabott internethasználat időkorlátait. Árulkodó jel, amennyiben a személyes kommunikáció szinte már nem is része a gyermek életének, csak a virtuális világon keresztül tartja a kapcsolatot az ismerőseivel.

Míg a tengerentúli országokban már online függőséget kezelő klinikákat is nyitottak, addig sajnos hazánkban nem ilyen elterjedt ennek a betegségnek a gyógyítása, vagy egyáltalán az, hogy komolyabban foglalkozzanak az érintett személyekkel."

"A Z generáció egy új típusú nemzedék, amelynek kialakulásában a technika száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet. Az 1990-es évek végén születettek és az annál fiatalabbak beleszülettek a digitális technológiák világába, amelyben már elképzelhetetlen élni a Web 2.0, mobiltelefonok, más digitális és kommunikációs eszközök használata nélkül.

A Z generáció tagjainak, akik a 20. századihoz képest egy új világban nőttek fel, teljesen megváltoztak a tanulási szokásai. Ez problémákat vet fel az oktatási rendszerben is, elsősorban a tanítási módszerek területén. A tanároknak nehéz átadniuk a tudásukat a fiataloknak, akik hozzá vannak szokva a gyors információáramláshoz és annak befogadásához. Képesek egyszerre több mindennel párhuzamosan is foglalkozni (multitasking)."

"Egyre kevesebb időt töltenek olvasással legalábbis a kézzel fogható könyvek világát tekintve, hiszen ma már ez a generáció mindent megtalál online. Egyre többet játszanak például számítógépes játékokkal, mely a fejlődést tekintve sajnos nincs pozitív hatással, talán egy olyan dolgot tudnék megemlíteni, ami az internetes játékok mellett, szólna, ez pedig a nyelvi ismeretek bővítése. Mivel a legtöbb fiatal nem nagyon ül le otthon iskola után szavakat tanulni, vagy bármilyen már módon fejleszteni a szókincsét, ezért egyre nehézkesebben megy az idegen nyelvek elsajátítása. Ennek kiküszöbölésére pedig alkalmas lehet egy internetes játék, mely az adott idegen nyelven kommunikál a játékosokkal, tehát ez által fejleszti a szókincset."

"A legnagyobb veszély az internet használat során a pedofília. A virtuális világ az anonimitásának köszönhetően egy kedvelt területe a pszichoszexuális zavarral küszködő személyek számára, egyszóval egy tökéletes hely az ismerkedésre. A személytelenségnek köszönhetően bárkinek kiadhatják magukat. Leginkább a kiskorúaknak használják ki a "tudatlanságukat", ártatlanságukat és azt, hogy a világnak ezen területét egyáltalán nem ismerik, vagyis még tapasztalatlanok. A chatelés az egyik leginkább használt csatorna, ahol a pedofilok más személynek kiadva magukat a fiatalokhoz közel tudnak kerülni az interneten.

Ezek az emberek tisztában vannak azzal, hogy milyen trükkökkel tudják magukhoz "édesgetni" a gyerekeket, akik éppen összevesztek a szüleikkel, nincs kinek elpanaszolnia magát, nincs, aki meghallgassa őt. Sok pedofil csak képet kér a gyerektől, de sajnos több esetben előfordul az is, hogy egy találkozót beszél meg a gyermekkel, hogy majd személyesen többet és bizalmasabban tudjanak beszélgetni. A leendő áldozatok, akik azt hiszik mindvégig, hogy egy hozzá hasonló korú gyerekkel fognak találkozni, nem tudja, hogy akár tragédia is lehet egy ilyen találkozásból. Ebben az esetben a szülők mit sem sejtve engedik el gyermeküket otthonról a szexuális zaklató karjaiba. Egy felmérés szerint minden hetedik gyereket ért már szexuális zaklatás az interneten keresztül. Hiszékenységüket és naivitásukat kihasználva hamar áldozattá tudnak válni, amivel akár egy életre szóló lelki sérülést is szenvedhetnek."

Ugye, hogy érdemes tovább olvasni? Ezen a linken lehet.