Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.01

10 ezer forintos taneszköz-támogatásnak kellene járnia!

abraham_julia---mandiner.jpgA gyermeküket egyedül nevelő szülőknek dupla teher a tanévkezdés, mivel egy fizetésből kell fedezniük az ezzel járó költségeket. Az LMP 10 ezer forintos taneszköz-támogatást nyújtana az egyszülős családoknak.

Az óvoda-és iskolakezdés a családok kétharmadának súlyos anyagi terhet jelent. Miközben az elmúlt hét évben jelentősen nőttek az ilyenkor esedékes kiadások, a kormány leépítette a támogatási rendszert. A családi pótlék kilencedik éve változatlan, miközben értékének harmadát elveszítette. A kormány pár éve eltörölte az óvodáztatási támogatást is, a munkáltató által adható iskolakezdési támogatás adóját pedig megemelte.

Az egyszülős családok még a szintén nem könnyű helyzetben levő háromgyerekeseknek járó kedvezményeket sem kapják meg: nem jár nekik alanyi jogon kedvezményes iskolai étkeztetés, sem ingyenes tankönyv 9. évfolyam felett. Erre csak rászorultsági alapon lehetnek jogosultak, csakhogy már azok a családok sem esnek ebbe a kategóriába, ahol az egygyermekes egyedülálló szülő minimálbért keres.

Az LMP az egyszülős családok több tízezer forinttal járó tanévkezdési kiadásait 10 ezer forinttal támogatná, jövő évtől megemelné a családi pótlékot, kiterjesztené az egyszülős családokra a nagycsaládos kedvezményeket, az iskolakezdési támogatást pedig visszaemelné a béren kívüli juttatások közé.

Ábrahám Júlia, országos elnökségi tag - OS

Fotó: Mandíner