Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.01

A kitagolással évekig kerülnek rosszabb körülmények közé a gyermekek

szabo-timea.jpgBár a Párbeszéd teljes mértékben egyetért a nagy létszámú, rossz állapotban levő gyermekvédelmi intézmények kitagolásával, a kormány jelenlegi terve teljesen szembemegy az uniós követelményekkel és a gyermekek érdekeivel. Czibere Károly interjújában nem mond igazat, amikor a gyermekek érdekeire hivatkozik a kitagolásnál, hiszen az államtitkár korábbi nyilatkozatában megerősítette: a gyerekek évekig biztosan rosszabb körülmények közé kerülnek.

Párbeszéd újra benyújtja az Országgyűlésnek a gyermekvédelmi intézményekkel kapcsolatos javaslatát.

A kormány legkésőbb 2019-ig meg akar szüntetni minden nagy létszámú gyermekotthont. A 2011-ben született törvénymódosítás azonban nem tér ki arra, hogy ezt a célt hogyan akarják elérni. Elismerik, hogy nincsen elegendő számú nevelőszülő, ráadásul a Fóti Gyerekotthonból Mészáros Lőrinc hoteltervei miatt a gyerekek rosszabb állapotú, már most túlzsúfolt helyekre kényszerülnek.

Egyértelmű, hogy Orbán Viktor kormánya a kitagolásnak álcázott kilakoltatással csak gyermekotthonként működő kastélyokat akarja magának lerabolni. Ha nem ez lenne a cél, akkor a katasztrofális állapotban levő intézményekkel, mint a zalaegerszegi vagy kalocsai.

A Párbeszéd azt követeli a kormánytól, hogy haladéktalanul állítsa le a gyermekek érdekeivel szembemenő folyamatot, szakmai szervezetekkel egyeztetve készítsen el egy minden részletre kiterjedő stratégiát.

Szabó Tímea, társelnök - OS