Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.03

Az aprópénzre váltott családpolitika

hegyesi-beata--parbeszed.jpgA Párbeszéd szerint diszkriminatív az a kormányrendelet, amely 3. vagy 4. gyermek születése esetén 1millió forintot engedne el a család banki adósságából. Pótcselekvések helyett az Alapjövedelem bevezetését javasoljuk, amely minden gyermek után havi 30ezer forint bevételt jelentene a családok számára.

A gyermekvállalás nem itt és most kérdése, hanem egy hosszú távú, tervezhető folyamat része. Kutatások támasztják alá, hogy Magyarországon 1 gyermek eltartása minimum havi 30-40ezer forintot visz el, mire felsőoktatásba kerül elérheti a 90-100ezer forintot, s mire ténylegesen önállóvá válik, az 13-15millió forint kiadást jelent a családi kasszának.

A Fidesz törvényjavaslata ezzel nem számol, amikor 1-1 millió forintot ígér a 3. vagy 4. gyermek születésért, azt is csak a meglévő adósságból elengedve.

A magyar családok nem állami tamogatásért, vagy a 2010 óta nem emelt családi pótlékért vállalnak gyermeket, ezért teljesen perverz elgondolás a kormány részéről, hogy felelősen gondolkodó szülők azért vállalnának további gyermekeket, hogy banki tartozásukat csökkentsék. A Fidesz újabb látszatintézkedésével súlyosan megalázza a magyar családokat.

A Párbeszéd meggyőződése, hogy kiszámítható, biztonságos módon kell serkenteni a gyermekvállalást, ezért tényleges 90 ezer forintos havi Alapjövedelmet adna minden kismamának, akik így a gyermek felnőtté válásáig biztos jövedelemmel számolhatnak.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja - OS

Kapcsolódó írásunk:

Egymilliót ér  harmadik gyermek .... Indul a licit!