Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.04

Engedjék nyugdíj mellett dolgozni a pedagógusokat!

spat-judit.jpgRugalmasabb nyugdíj melletti munkavégzéssel csökkenthető a súlyos munkaerőhiány. Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint az egyre súlyosbodó pedagógushiány is rávilágít arra, hogy mennyire elhibázott és átgondolatlan nemcsak az Orbán-kormány oktatáspolitikája, hanem a nyugdíjpolitikája is.

A pedagógushiány enyhítésére azonnali, krízisenyhítő intézkedések kellenek a nyugdíjrendszerben is, a rugalmasabb nyugdíjbavonulás és a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségeinek tágítása viszont ennél átfogóbb változtatásokat igényel.

Ezrével hagyják el a pedagógusok a pályát, rengeteg iskola úgy kezdte meg a tanévet, hogy számos tanári állása betöltetlen, az oktatás szinte minden területén szakember hiány van. A hiányt a kilátástalan anyagi helyzet és az egyre romló munkakörülmények mellett az is fokozza, hogy az Orbán-kormány rendkívül merevvé tette a nyugdíj melletti munkavégzés szabályait.

Egyik oldalról a nők40-nel arra ösztönzik a pedagógusokat (amely mint tudjuk, egy erősen elnőiesedett pálya), hogy minél hamarabb vonuljanak nyugdíjba, ugyanakkor teljesen megtiltották a közszférában a nyugdíj melletti munkavégzést. Még annak sincs erre lehetősége, aki megszállottként a pályán szeretne maradni vagy anyagi okokból kénytelen lenne tovább dolgozni, mert legkésőbb az irányadó nyugdíjkorhatár elérésekor mindenkit kötelező jelleggel nyugdíjaznak.

Spät Judit szerint sürgősen bevezetendő válságkezelő intézkedésként az orvosokhoz hasonló módon a pedagógusok esetében is lehetővé kellene tenni, hogy külön kérelem esetén a nyugdíj mellett ismét munkát vállalhassanak szakmájukban. Ez azonban csak tüneti kezelése a problémának.

Az Együtt nyugdíjprogramja ennél átfogóbb megoldást is kínál az egyre növekvő munkaerőhiányra, és egyben a nyugdíjasok helyzetének javítására. Az Együtt a nőknek és a férfiaknak egyaránt rugalmas nyugdíjkorhatár bevezetését javasolja. Arányosan, biztosítási matematikailag korrekt módon kell jutalmazni azokat, akik az irányadó korhatár felett tovább dolgoznak, miközben természetesen csökkentett nyugdíj mellett a korábbi nyugdíjba vonulást is lehetővé kell tenni azoknak, akiknek élethelyzetében ez az optimális megoldás. Meg kell szüntetni a nyugdíjasok munkavállalási tilalmát és be kell vezetni a részmunka-résznyugdíj lehetőségét.

A részmunka-résznyugdíj kombinálása mind az egyéneknek, mind a társadalomnak hasznos lenne, hiszen, egészségi vagy családi állapotukra figyelemmel csökkentett munkaidőben sokan készek lennének tovább dolgozni. Így fokozatosabb lenne az átmenet az aktív életpálya és a nyugdíjas életszakasz között, anyagilag jobb helyzetbe kerülnének a nyugdíjasok, tapasztalatuk, tudásuk fokozatos átadása pedig hasznos lenne az általános munkaerő- és szakember hiánnyal küzdő magyar gazdaságnak.

Ez a megoldás sokkal átfogóbb javulást eredményezne, mint a kormány által erőltetett, egyelőre átláthatatlan nyugdíjasszövetkezeti megoldás.

OS