Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.03

Hová tűnt a bírói függetlenség hazánkban?

barandy-gergely---atv.jpgHandó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke sajtóinformációk szerint megtiltotta, hogy a magyar bírók részt vegyenek egy olyan luxemburgi továbbképzésen, amelyet a versenyjogi visszaélések elleni küzdelem témakörében szervezett a Transparency International.

Erre reagálva Budai Gyula, a igazságügyi bizottság fideszes alelnöke nyíltan elismerte: azért nem tartja jó ötletnek, hogy a bírók részt vegyenek a képzésen, mert azt Soros György támogatja.

Mindez több súlyos kérdést is felvet Handó Tünde és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban.

Handó Tünde egyetért-e azzal, hogy társadalmi érdek a korrupció – és ezen belül a versenyjogi visszaélések – elleni küzdelem során, hogy a magyar bírák minél felkészültebbek legyenek? Ha ez szerinte is fontos, miért nem engedi számukra a részvételt a továbbképzésen?

Vajon Handó Tünde az Orbán-kabinet helytartójaként Budai Gyulához hasonlóan azt az álláspontot vallja, hogy nem szeretné, ha a bírák annak a szervezetnek a képzésén vennének részt, melyet Soros György is támogat?

A fenti kérdések tisztázása érdekében levélben fordulok Handó Tündéhez, hogy tegye világossá, mi a valódi indoka elutasító álláspontjának.

Bárándy Gergely, a Törvényalkotási bizottság alelnöke - OS

Fotó: Atv