2017.09.18

Több figyelmet, több pénzt, szakszerű megoldásokat a drogpolitikába!

szigetvari-viktor---atv.jpgSzigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-kormány mindössze félmilliárd forintot szán a Nemzeti Drogellenes Stratégia szakpolitikai programjának megvalósítására. A Fidesz homokba dugja a fejét.

Drogellenes stratégiája a büntetésre, a megbélyegzésre, az elutasításra teszi a hangsúlyt, nem nyújt megoldást. Az Együtt kidolgozott szenvedélypolitikai stratégiájának legfőbb alapelve, hogy a szerfogyasztás és egyéb szenvedélyek elsősorban nem büntetőjogi és nem is orvosi, hanem társadalmi problémát képeznek.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint a Nemzeti Drogellenes Stratégia szakpolitikai programjának megvalósítására idén 318 millió forintot, jövőre pedig félmilliárd forintot szán a kormány. Szigetvári Viktor elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-kormány mindössze félmilliárd forintot kíván szánni hazánk egy égető problémájának kezelésére. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a Fidesz által 2013-ban elfogadott drogellenes stratégia, ami a büntetésre, a megbélyegzésre és az elutasításra tette a hangsúlyt, nem nyújt megoldást.

Az Együtt egységes szenvedélypolitikai stratégiájának legfőbb alapelve, hogy a szerfogyasztás és egyéb szenvedélyek elsősorban nem büntetőjogi és nem is orvosi problémát képeznek, hanem társadalmi problémát, és átfogó megközelítést, szakterületek közötti együttműködést igényelnek.

Kidolgozott választási programunkban szerepel: Létrehozzuk a nemzeti szenvedélyügyi stratégiát, ami egységes keretbe foglalja az alkohollal, dohányzással, kábítószer-fogyasztással és szerencsejátékkal kapcsolatos feladatokat. A hangsúlyt a megelőzésre és az ártalomcsökkentésre, nem a büntetésre, megtorlásra helyezzük. A megelőző és az ártalomcsökkentő programok számára, az érintett civil szervezetekkel együttműködve normatív támogatási rendszert alakítunk ki.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke - OS

Fotó: Atv