Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.31

A PAS célszemély sorsa a kirekesztés

kirekesztes.jpgHa a bontóper után a kapcsolattartások rendjében felüti fejét a PAS - szülői elidegenítés -, ott a kapcsolattartás először akadozni kezd, majd - a rendszerabúzus kiemelkedő segítségével - meg is szűnik. A rendszerabúzus során ugyanis a gyámhivatal nem hajtja végre a kapcsolattartási jogot, nem pótoltatja az elmaradt kapcsolattartást, sőt: nem bírságolja meg a törvény előírása szerint a kapcsolattartást akadályozó PAS induktort sem, mint ahogyan - szintén a törvényi előírások szerint - hivatalból fel sem jelenti ezen tevékenységéért.

Ezért állítom azt: PAS-t nem lehet kivitelezni rendszerabúzus nélkül. A rendszerabúzus pedig Magyarországon egy, a jogalkotó által megengedett közigazgatási eljárási forma, tekintettel arra, hogy jogszabály nem tiltja e tevékenység végzését. Ergo: Megengedi.

A PAS induktor tehát a gyermekek védelmét - elméletileg - szolgáló hatóságok segítségével akadályozza a kapcsolattartást. Mégpedig ezt nem elvétve teszi, hanem folyamatosan. Pótolva/pótoltatva nincs a kapcsolattartás, ily módon, előbb-utóbb a kapcsolttartások megszűnnek, a különélő szülő szép lassan kimarad a gyermeke életéből.

Hogyan éli meg ezt a PAS célszemélye?

Iszonyatos kínt érez, hatalmas gyász keríti hatalmába. Az információhiány, a gyermeke közelségének hiánya, kis karjainak puhasága - amikor átöleli a szülő nyakát, a közös játékok, a kirándulások, a beszélgetések, a demiértek, az, hogy elessen a széthagyott játékokban. ... Minden, de minden maró fájdalommal hiányzik.

A PAS célszemély agya gőzerővel kattog. Pontosan tudja, hogy a PAS induktor miért teszi azt, amit tesz: bünteti őt. Így, ebben a formában, a lehető legaljasabb emberi módon bünteti őt, azért, mert el merte hagyni. A PAS induktor az elhagyattatásáért bosszút áll. Egyszerűen azért, mert a PAS induktor, érzelmileg még mindig kötődik a PAS célszemélyhez, leválni róla, érzelmileg távolodni tőle nem tud. A PAS induktor azt akarja, hogy a PAS célszemély is érezze az ő, elhagyás fölött érzett fájdalmát: gyilkos vágással elvágja hát a szülő és gyermek közötti köteléket. (Titkon remélve, hogy ha kell a gyermek a PAS célszemélynek, akkor visszamegy hozzá, a PAS induktorhoz.)

Szenvedjen a galád.

És a "galád" szenved. Nincs tovább értelme az életének, pedig helyt kell állnia a munkahelyén, a gyermekvédelmi-, és a bírósági eljárásokban, hadakoznia kell a rendőrséggel, ha nincs más út arra, hogy létrehozhassa a PAS induktor által akadályozott kapcsolattartást. Miközben gyermekének hiánya kóbor villámként járja át testét, lelkét, szívét, és égeti minden porcikáját. Annál nagyobb ez a kín, ha a PAS induktor ráadásul még veszélyt is jelent a gyermekre. Mert nem látja el. Mert nem gondoskodik a gyermek személyi higiéniájáról. Mert nincs türelme a gyermekhez. Stb.

Ha a gyermek köztudottan veszélyben van a PAS induktor mellett, mert, példának okán a PAS induktor szenvedélybeteg is, a PAS célszemély rettegése még nagyobb, mint egyéb esetben. Menekítené a gyermekét, biztonságot nyújtana neki, de nem hagyják. Sem a PAS induktor, sem pedig a gyermekvédelmi rendszer. Az a gyermekvédelmi rendszer, amelyik már csak az utolsó utáni pillanatban lép. Addig nem lát, nem hall, nem beszél. És a legkevésbé intézkedik. ...

A PAS célszemély tehetetlen, a rendszer együttműködésére nem számíthat. Végbement a 100%-os kirekesztése gyermeke életéből. Rosszul alszik, állandó feszültségben él, miközben folyamatosan keresi a lehetőségeket, és gyorsítaná a gyermekvédelmi- és bírósági eljárásokat.

De rajta kívül senki nem látja azt, mi szolgálná gyermeke érdekét. Bebizonyítani nem tudja, mert a rendszerabúzust, és a PAS-t bizonyítani, törvényi rendelkezések hiányában nem lehet. Hiába nyilvánvaló. A hatóságok nem hajlandóak tudomásul venni.

És itt ejteni kell néhány szót azokról az esetekről, amikor a gyermekvédelmi rendszer (a gyámhivatal és a gyermekvédelmi gyám) maga a PAS induktor. Ez egy különlegesen minősülő eset, nem is szabad egyben kezelni az általános PAS induktor - PAS célszemély között zajló konfliktusokkal.

Ez az a speciális eset, amikor a gyermekeket a rendszer emeli hatósági gondozásba, és helyezi őket nevelőszülőkhöz. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak akkor emelik ki a gyermekeket a családjaikból, ha a szülők veszélyt jelentenek a gyermekeikre, hanem akkor is, ha a szülők szegények.

A PAS azokat a hatósági gondozásba emelt gyermekeket érinti, akik szegénységük folytán kerülnek be a rendszerbe. Miért?

Első körben azért, mert a "gyermekvédelem" képes, és a szülő lakóhelyétől legtávolabbi nevelőszülőhöz helyezi a gyermeket (ahol hely van, oda viszi). Mivel a szülő eleve szegény sorsú, a tetemes útiköltségeket, a kapcsolattartás létesítéséhez megfizetni nem fogja tudni. Sokszor, a távolságok függvényében egy oda-vissza út a szülő egész havi jövedelmét felemészti. (Példa: Miskolc-Budapest távolság, oda-vissza, felnőtt jeggyel 10 ezer forint a MÁV-nál, egy alkalommal.) Utazási költségtérítést, természetesen az akkor már PAS induktorként működő gyermekvédelem nem biztosít a szülő számára - aki így válik PAS célszeméllyé.

Ezt tetőzi, ha a testvéreket külön helyezik el, szintén külön távolságokra. A szülőknek a kapcsolattartást megoldani tehát ebben az esetben lehetetlen.

Második körben megmarad a telefonos kapcsolattartás lehetősége. Igen ám, csakhogy a szegény sorsú szülőnek nem minden esetben van lehetősége arra, hogy önköltségen telefonálhasson. A családsegítő szolgálatok emberségén (és a hivatal költségvetésén) múlik, hogy tőlük, munkaidőben telefonálhasson a nevelőszülőhöz, és beszélhessen a gyermekével. (Ne feledjük, ha hivatalos helységből telefonál, azt mindenképpen felügyelet alatt teszi meg. Mint ahogyan a gyermek is felügyelet alatt beszél - tehát ez a kapcsolattartási mód, ebben az esetben nem minősül valódi kapcsolattartásnak).

Itt két lehetőség van a végkifejlethez: vagy a hivatal mondja azt: zavarja a szülő a gyermeket a tanulásban, pihenésben, stb. - ha napközben telefonál, vagy a nevelőszülő jelzi a gyermekvédelmi gyám felé: a szülői telefonokat követően a gyermek borzasztóan zaklatott, nem javasolja tovább a telefonos kapcsolattartást. Ebben az esetben egy tollvonással szüntetik meg a telefonos kapcsolattartás lehetőségét is. Indoklásuk ugyanaz, mint az egyéb PAS induktoroké: "csak védem a gyermeket a PAS célszemély káros hatásától". ... (miközben nem gondolnak arra, hogy a gyermek esetleg a szülő hiányától zaklatódik fel, és nem pedig azért, mert fél a szülőtől.)

Ebben a speciális esetben, ha a gyermek nevelőszülőkhöz kerül, a kapcsolattartási jogot meg kell vonni, igen: a gyermekére veszélyt jelentő szülőtől. Bár, a gyermekére a szülő akkor jelent veszélyt, ha egy porcikája sem kívánja azt a gyermeket, akinek életet adott. Üti, és vágja, elhanyagolja, megfagyasztja, kiszárítja, stb. És ez a fajta szülő egyébként, nem is fog élni a kapcsolattartási jogával. Pusztán azért, mert nem akar. Mert csak önmagával foglalkozik, ahogyan addig is tette. Sőt: ez a fajta szülő egyenesen megkönnyebbül, ha nem kell foglalkoznia a gyermekével. Ezt a fajtát érinti legkevésbé a gyermekével való kapcsolattartás hiánya.

Ez a speciális PAS fajta azokat a szülőket érinti, akik rajonganak gyermekeikért, de szegények. Szegények ahhoz, hogy családban tudják tartani a gyermekeiket, de szegények ahhoz is, hogy utazzanak a kapcsolattartásokra, vagy egyáltalán, hogy élhessenek a telefonos kapcsolattartási lehetőséggel.

A gyermekvédelmi rendszernek erre a speciális helyzetre megoldása egyáltalán nincs. Mert egyrészt megelőzni is lehetne a gyermekek szegénység miatti kiemelését, másrészt elősegíteni a visszagondozást, minél hamarabb, harmadrészt e két folyamat közben biztosítaniuk kellene, hivatalból a szülő kapcsolattartásokra való eljutásának feltételeit.

De nincs ehhez megfelelő és szükséges jogalkotói akarat. Mint ahogyan jogalkalmazói akarat sincs ehhez, ezért hívják ezt a folyamatot (is) rendszerabúzusnak.

Összefoglalva: mindegy, milyen úton-módon válik a különélő szülő PAS célszeméllyé. Az ő sorsa a kirekesztés. Kirekesztés a gyermeke életéből.