Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendszerabúzus

Cikkek

2017.09.18

Rábírták fiukat a lopásra, a nevelésre való alkalmasságot nem vizsgálták

/ Menüpont: Rendszerabúzus

A gyermek még alig óvodás, de az apja, az anyja közreműködéséve rábírta a lopásra. A gyermek, jó fiú módjára engedelmeskedett. A férfit 2 évre ítélték, a nő 60 nappal megúszta. A szülői felügyeleti jogot egyik szülőtől sem vonta meg a bíróság. Még csak fel sem függesztette.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.18

Zsúfoltság és méltatlan körülmények a szociális otthonban

/ Menüpont: Rendszerabúzus

A személyi és tárgyi feltételek tartós hiánya miatt többször meghosszabbított hatályú ideiglenes hatályú bejegyzés alapján működő bentlakásos intézmények léte alapjogi szempontból elfogadhatatlan, nem felel meg a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezményből következő kötelezettségeknek sem.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.17

Ha tanácstalan a Nevelési Tanácsadó ...

/ Menüpont: Rendszerabúzus

A Nevelési Tanácsadó Szolgálatok, országos szinten igen jelentős túlterheltséggel küzdenek. Számuk kevés, az általuk alkalmazott szakemberek száma még kevesebb. A gyermekpszichológusok körében is elkezdődött a megélhetésért való küzdelem, több, jeles szakember is távozott az országból. Igen ám, csakhogy ennek a gazdasági helyzetnek következményei vannak a családokra nézve.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.16

A gyermekek jogainak képviselete a közigazgatási eljárásokban

/ Menüpont: Rendszerabúzus

Egyértelműen nem létezik. Nemcsak, hogy családjogi bíróságok nincsenek hazánkban, hanem arra vonatkozó törvényi előírás sem létezik, hogy gyermekeket érintő bírósági-, közigazgatási-, büntető eljárásokba gyermekjogi képviselőt vonjon be az eljáró szerv, hivatalból. Sőt: nincs kötelező törvényi előírás arra vonatkozóan, hogy a gyermekeket érintő eljárásokban részt vevő ügyintézőknek, nyomozóknak, illetve bíráknak szükséges volna a család- és gyermekjogi speciális szakvizsga megléte.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.12

A gyámhivatal 1,5 évig nem tett semmit a kapcsolattartás biztosításáért

/ Menüpont: Rendszerabúzus

A panaszos apa nem adta hozzájárulását a közös gyermek távozásához, külföldi letelepedéséhez. Ezért az anya cselekedete a Hágai Gyermekelviteli Egyezményre figyelemmel jogellenes gyermekelvitelnek minősült. A biztos rámutatott, hogy a jogellenes gyermekelvitel esetén jelenleg a gyámhatóság külön tételes jogszabályi rendelkezés hiányában nem rendelkezik jogilag számon kérhető jelzési kötelezettséggel. 

 
Teljes bejegyzés

2017.09.02

Gyermekkorú lányokat molesztált, eljárás nem indult

/ Menüpont: Rendszerabúzus

Azt hiszem, ez mindennek a teteje. A gyermekvédelmi rendszer működésének pedig a legalja, ami Cegléden történt. Kivételesen nem a gyámhivatalra gondolok, hanem a rendőrségre. Ugyanis ők is a gyermekvédelmi rendszer egyik tagjaként kellene, hogy védjék a gyermekkorú sértetteket.

 
Teljes bejegyzés

2017.08.31

A gyermek csak egy elintézendő akta

/ Menüpont: Rendszerabúzus

A gyermekvédelmi gyámság intézményrendszerének a nevelőszülőkre való terhelésével a gyermek jogi státuszának rendezése, a gyermek nevelőszülőhöz való kihelyezését követően, akár hónapokon át is elmarad. Ennélfogva a nevelőszülők - önhibájukon kívül - nem tudják a gyermekeket, megfelelő időben a képzőintézményekbe íratni. 

 
Teljes bejegyzés

2017.08.30

Az Anyákat érő rendszerabúzus

/ Menüpont: Rendszerabúzus

A gyermekeiktől való különélését az Anyáknak, szinte minden esetben a gyámhivatalok azok, akik egyrészt kieszközlik, illetve, ha különélővé válik az Anya, a bíróság döntés hozományaként (sok esetben ezek a bírósági döntések is gazdasági-szociális alapon hozódnak), a gyámhivatalok azok, akik az esetek többségében nem segítik a különélő Anya és gyermeke kapcsolattartásának biztosítását, és annak zavartalanságát.

 
Teljes bejegyzés

2017.08.28

Maradandó egészségkárosodás okozásáért csak felfüggesztett jár

/ Menüpont: Rendszerabúzus

A kislányt a nagymama gondozta évekig, mert az anyja hátrahagyta őt, de az apja sem jeleskedett a vele való törődésben. Majd az apa élettársi kapcsolatot létesített, és elvitte magával a kislányt. A kislány évekig fizikai és érzelmi bántalmazást szenvedett el a nevelőanyjától, végül maradandó károsodást is szenvedett. Ezért a tettéért a bíróság mindössze felfüggesztett büntetést ítélt meg a nőnek, az apa felelősségét a történtekben nem vizsgálta, a szülői felügyeleti jog mindkét elkövetőnél megmaradt.

 
Teljes bejegyzés

2017.08.27

Gordiuszi csomó: a kapcsolattartási jog végrehajtása

/ Menüpont: Rendszerabúzus

A különélő szülőt a gyermekek védelmére szakosodott hivatalok teljes mértékben hagyják magára abban az esetben, amikor a kapcsolattartási joga a gyermeket nevelő szülő által akadályoztatva van. Abban a percben, amikor az első akadályozott kapcsolattartás megtörténik, elkezdődik a PAS, a szülői elidegenítés folyamata a gyermek életében.

 
Teljes bejegyzés