Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.18

Rábírták fiukat a lopásra, a nevelésre való alkalmasságot nem vizsgálták

gyermek_hinta_szakadek.jpgA gyermek még alig óvodás, de az apja, az anyja közreműködéséve rábírta a lopásra. A gyermek, jó fiú módjára engedelmeskedett. A férfit 2 évre ítélték, a nő 60 nappal megúszta. A szülői felügyeleti jogot egyik szülőtől sem vonta meg a bíróság. Még csak fel sem függesztette.

A Hvg.hu tudósított arról a pénteki tárgyalásról, ahol ezt az ún. apát elítélték a Zalaegerszegi Törvényszéken. A férfi a tettéért két év fegyházat kapott. Az ún. anya 60 nappal megúszta, alig egy hét múlva szabadul, mert jelenleg is büntetését tölti.

Mivel a szülői felügyeleti jogot nem vonták meg tőlük, tovább nevelheti bűnelkövetésre gyermekét.

S hogy mire bírták rá a gyermeküket?

„A büntetett előéletű nő és többszörös, különös visszaesőnek számító élettársa közös gyermekével együtt volt tavaly júniusban a nagykanizsai strandon. Kifigyelték, hogy egy fiatal lány őrizetlenül hagyta a hátizsákját, amelyben benne voltak az igazolványai, a készpénze és a mobiltelefonja, majd rábírták a négyéves gyereket, hogy vegye el a hátizsákot és a női öltöző felé távozó anyjának adja át.

A tárgyaláson természetesen a gyermek jogait nem képviselte senki, még az ügyész sem. Így fordulhatott elő, hogy a gyermekből nem vált sértett, pedig neki a szülők által nyújtott biztonsághoz joga van. Ilyen szülők mellett ez nyilván nem biztosított számára. A gyermek mégsem vált sértetté, így a bíróság sem vizsgálta a két „szülő” nevelésre való alkalmasságát, minek következtében a szülői felügyeleti jogukat tovább gyakorolhatják.