Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.28

Befogadás, elfogadás - magyar módra ...

menekult-csaladok---huszti-istvan.jpgEgy háromgyerekes családot négy hónapig tartott bezárva a röszkei tranzitzónában a magyar állam. Néhány napja befogadotti státuszt kaptak a hatóságtól, ezért kijöhettek Röszkéről, most Vámosszabadiban várják a sorsuk alakulását. Kameránk előtt mesélték el, milyen életük volt a konténertáborban, és fotókat is mutattak a benti körülményekről, ahová újságírókat nem ereszt be a Belügyminisztérium. – kezdi tudósítását az Átlátszó.hu.

Majd így folytatja: „A 250-250 férőhelyes röszkei és tompai tranzitzónában jelenleg összesen nagyjából 470 menedékkérő tartózkodik, ebből 206 gyerek.

Az adatokat dr. Somogyvári Zoltán, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza mondta el az Átlátszónak, és tőle tudtuk meg azt is, hogy bár a KLIK-nek elvileg kötelessége lenne megszerveznie az iskoláskorú gyerekek tanítását, ők mégsem kapnak semmiféle oktatást a konténertáborban töltött idő alatt.

„Egy háromgyerekes iráni-afgán család 4 hónapig élt a röszkei tranzitban, ahonnan néhány napja engedték ki őket. Befogadotti státuszt kaptak a hatóságtól, most a vámosszabadi nyílt menekülttáborban várják, hogy mi lesz velük. Harminc napig maradhatnak ott, aztán utcára teszik őket mindenféle integrációs segítség nélkül.

A tíz hónapos kisbaba neve magyarul reményt jelent, és talán neki a legjobb, mert még nem érti, hogy mi történik velük. A 6 és 8 éves kislányok nem kapnak oktatást, hét hónapos terhes édesanyjuk arcán jól látható sebhely emlékeztet az Afganisztánban átélt kínzásokra, a férj pedig kétségbe van esve, hogy miből fogja eltartani a családját.

„Görögországban egy embercsempész megígérte a családnak, hogy elviszi őket Európába, de ehhez külön kell válniuk. Arasnak sikerült eljutnia nyugatra, ám a nőt és a gyerekeket elkapták Macedóniában. Aras visszaindult értük, de Magyarországon elfogták, és zárt menekülttáborba tették, amit az interjú alatt végig csak börtönként emleget.

Ott adott be menekültkérelmet, emiatt néhány hónap után szabadulhatott onnan, és ment tovább a családjáért. A macedón határnál megtalálta Dariát és a gyerekeket, odaadta értük az embercsempészeknek a maradék pénzét, majd nagyjából 8 hónapot vártak a szerb-magyar határon, hogy legálisan bejöhessenek az országba. Menekülés közben, Szerbiában megszületett Daria és Aras közös gyermeke, a most tízhónapos kislány, akinek a neve reményt jelent.

2017 áprilisában engedte be őket a magyar hatóság a röszkei tranzitzónába, és azt hitték, ezzel véget értek a megpróbáltatásaik. De nem így történt. A március 28-án életbe lépett szigorított törvény értelmében Aras nem kapott enni, mert tavaly már adott be menekültkérelmet Magyarországon, és az újonnan bevezetett jogszabály értelmében egy embernek csak egyszer jár ellátás. Nem engedték ki a tranzitzónából, bent pedig nem tudott élelmet venni, ezért azt ette, amit a felesége és a két kisiskolás korú lányuk meghagyott.”

A család teljes története, és a velük való magyar bánásmód ide kattintva olvasható, és a velük készített videófelvétel is megtekinthető.

A fotó illusztráció. Készítette: Huszti István