Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.05

Diákok - diákigazolvány nélkül

irattar_rendszer.jpgAz iskolatitkárok szerint baj van, az Oktatási Hivatal szerint nincs. Az viszont szinte biztos, hogy sok tanulónak nem lesz diákigazolványa ősszel. – Kezdi cikkét Katus Eszter, a Szabad Pécs újságírója.

Majd így folytatja:

„ … a diákigazolvány igényléseket egy elektronikus rendszeren keresztül küldi el az iskola az Oktatási Hivatalba beiratkozáskor, vagyis június végén. Most viszont nem így történt, mert az iskolák kaptak egy levelet, hogy új szoftver készül erre, így a régibe már ne töltsenek fel semmit. Így tettek, és várták az új programot - hiába. Végül a napokban kaptak egy újabb értesítőt, hogy a szoftver még nem készült el, majd szeptember elejére fog.

Ez viszont azt jelenti, hogy legkorábban szeptemberben tudják csak elkezdeni igényelni a diákigazolványokat az egész ország minden iskolájában, ami már önmagában feltételezi, hogy (akár több) hónapos csúszással készülhetnek az el új okmányok.

Ez főként azokat a gyerekeket érinti, akik első osztályosak, vagy új iskolában kezdik a tanévet. Diákigazolvány nélkül ugyanis nem jogosultak semmilyen kedvezményre, így például az utazásnál sem. 

Diákigazolvány helyett az iskolák tudnak ugyan helyettesítő igazolást kiadni, de az csupán 60 napig érvényes, és elviekben csak annak lenne adható, akinek az okmány igénylése már folyamatban van. Mivel azonban nincs működő rendszer, nincs igénylési lehetőség sem. A "sima" iskolalátogatási igazolás pedig nem elég a különböző diákkedvezmények, például buszbérlet igénybe vételéhez.

Az Oktatási Hivatal elismerte, hogy nem rendelkeznek üzemkész szoftverrel. Válaszuk ide kattintva olvasható.