Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.14

Ha egy háború elkezdődik - mi lesz a családokkal?

haboru---volgyi-attila.jpgKét, egymástól független, de egyaránt hiteles fórum közölt háború előkészületeire vonatkozó híreket. A háború lehetősége már régóta a levegőben lóg, talán nem véletlen, hogy hazánkban is emlegetni kezdték a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását, majd nem sokkal ezt követően bevezették a NAT-ba az iskolákon belül történő lövészeti oktatás projektjét.

Egy Európán belüli háború családok, otthonok biztonságát fogja veszélyeztetni. Semmi biztosat nem lehet tudni, bár határainkhoz már egyre közelebb hallatszanak a fegyverek.

Nézzük a két híradást:

„Zapad-2017” fedőnéven csütörtöktől szeptember 20-ig 12 700 orosz és fehérorosz katona részvételével, és 231 páncélozott gépjármű, 138 harckocsi, 241 tüzérségi és rakétarendszer, 40 harci repülőgép bevonásával orosz-fehérorosz hadgyakorlatot tartanak Oroszország és Fehéroroszország nyugati területein.” – jelentette a Magyar Békekör.

„A stratégiainak minősített gyakorlat célja az ellenséges támadás kivédése. Az orosz-fehérorosz közös manőverek közvetlen előzményeként a NATO június óta sorozatban tartott hadgyakorlatokat az orosz határ közelében. A NATO-gyakorlatokon 60 ezer katona, továbbá finn, moldáviai, ukrán és svéd katona vett részt.

 Aurora 17 fedőnéven jelenleg is háromhetes hadgyakorlat folyik az orosz határ közelében 20 ezer svéd, finn, francia, norvég, észt és litván katona részvételével.

Dragon fedőnéven a NATO további hadgyakorlatokat tart szeptemberben, Lengyelországban. Ezen 17 ezer katona vesz részt 3 500 harci eszközzel.

Az orosz-fehérorosz stratégiai gyakorlat  részleteiről tájékoztatták a NATO-t, meghívták rá a NATO, az EBESZ, az ENSZ, az Oroszországot, Fehéroroszországot, Örményországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt tömörítő (Afganisztán és Szerbia megfigyelői státusú) Kollektív Biztonsági Szervezet (CSTO), az Örményországot, Azerbajdzsánt, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Moldáviát, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Független Államok Közösségének (CIS), valamint aNemzetközi Vöröskereszt képviselőit. Oroszország ezen kívül meghívót küldött több kormány védelmi miniszterének a gyakorlat befejező szakaszára.” – tudatta a Magyar Békekör.

A Transform arra figyelmeztet, hogy Ukrajna az USA játékszerévé vált, és az USA által Ukrajnában végzett tevékenységek ellenkeznek a NATO-szerződés szellemével és betűivel, ugyanakkor a NATO háborút kirobbantó szerepéről is beszél:

„A NATO-szerződés a tagországok politikájával kapcsolatban világosan rögzíti, hogy nem avatkozhat semmilyen körülmények között katonailag be, ha a tagállamoknak a szomszédos országokkal vitás problémájuk támad. Ukrajnában a Nyugat, a NATO ennek az ellenkezőjét teszi, és ez a feszültség növelését szolgálja, ami Európában egy általános háborút robbanhat ki.

A helyzet az, hogy katonailag a nyugat-európai országok az Egyesült Államokhoz a NATO-szerződés alapján kapcsolódnak. A NATO-szerződést történelmileg úgy fogalmazták meg, hogy rendelkezései alapján nem lehet katonai együttműködésük olyan országokkal, akik szomszédjaikkal vitás helyzetbe kerülnek. Ez egyike azon számos okoknak, amik az elmúlt időszakban megakadályozták, hogy Ukrajna vagy éppen Grúzia a NATO tagjai legyenek. Ezt az alapelvet egyre inkább felpuhítják, hogy lehetővé váljon Washington és Kijev, illetve Berlin és Kijev között a manőverekben való részvételre kiterjedő szoros katonai együttműködés. Arra szeretnék rámutatni, hogy a korábban működő NATO alapgondolata a védelemre koncentrált – miközben meg kell kérdeznünk, hogy ma van-e valamiféle fenyegetés a NATO-val szemben – és minden körülmények között felhagyunk olyan kezdeményezésekkel, amit más országok katonai fenyegetésként érzékelhetnek. Ma már azt is ki kell jelentenünk, hogy a NATO az oka annak, hogy az Ukrajnához hasonló országok egy puccs után szomszédaikkal lényeges katonai problémával találkoznak. A NATO háborús uszító, és nem csak Ukrajnában.

Ami a jelenlegi lengyel politikát illeti, ez több mint évszázados revizionizmus egy formája. Emiatt természetesen itt Európában jobban aggódunk, mert ezzel Varsó veszélyezteti az európai biztonságot, amit nem tűrhetünk. Ez olyan irredenta politikai forma, ami sokba kerülhet Európának.

Fotó: Völgyi Attila