Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.26

Tejválság fenyegeti Európát

tej.jpg.. és ami még – várhatóan - ennél is nagyobb baj: el fog szállni a tej ára is.

A Portfólió adta ki a figyelmeztetést:  „Peder Tuborgh, a dán Arla Foods vezére szerint a világ tejkészlete nagyon alacsony szinten van, a tavalyi alacsony tejipari árak miatt a termelők visszafogták a termelést, emiatt pedig egy év alatt 28%-kal nőttek a globális tejárak. Európában olyan rossz a helyzet, hogy Karácsonyra egyes tejipari termékekből, mint a vajból, hiány alakulhat ki. Miután 2015-ben megszüntették az uniós tejkvótát, a tej ára jelentősen csökkent, ez pedig arra sarkallta a termelőket, hogy visszafogják a tejtermelést.

Ezt megelőzően, Gyükeri Mercédesz, a Hvg.hu oldalán tudósított arról: „A kereslet növekedése szó szerint nem ismer határokat: a vaj ára a németországi árutőzsdéken év eleje óta a másfélszeresére, tonnánként 6000 euróra ugrott, Chicagóban is nagyjából ennyit kérnek érte, igaz, dollárban. A forintban kilónként számolt 1600-1800 körüli ár rekordnak számít, egy éve a felénél is kevesebbet kínáltak a börzéken.

A vajmánia odáig jutott, hogy félő, az európai piacokon nemsokára csak igen magas áron vagy egyáltalán nem lehet majd elérni a terméket. 

Nem csak a vaj, hanem alapanyaga, a tejzsír és a tejszín iránt is őrületes tempóban nő a kereslet. A 40 százalékos tejszínért az európai piacokon ma majdnem a dupláját adják – kilónként csaknem 3 eurót – a tavalyi árnak. A sajt tőzsdei ára szintén szárnyal: 2016 első felében még 2,8 euró volt, ma már közelebb van a 4 euróhoz.

A termelést az unió korábban korlátozta, a piac azonban 2015 áprilisában felszabadult – és nem sokkal később a pokol is elszabadult: 150 millió tonnáról csaknem 170 millióra nőtt a kibocsátás.

A piacliberalizálás komoly áresést idézett elő, amit csak tetézett, hogy az orosz embargó miatt hirtelenjében új vevőket is fel kellett kutatniuk a termelőknek. Magyarországon a nyerstejet például 70 forint körüli áron vették át, ami még a támogatásokkal is csak a veszteséges termelésre volt elegendő.”

Érdemes mindkét cikket elolvasni, és elgondolkodni.

Merre tartunk?

Mi lesz azokkal a gyermekekkel, ha drágulni kezdenek a tejtermékek, akik már húst is csak ritkán látnak? A fejlődő szervezetnek szüksége van a tejre és a tejtermékekre. Már így is 240 ezer gyermek éhezik hazánkban. Ők hogyan juthatnak majd a drága, de mégis szükséges tejhez?