Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.02

Veszélyes a vegetarianizmus a gyermekekre

vegetarianus_baba---babaindex.jpgElőször is hadd mondjam el, hogy én mindenkinek a döntését tiszteletben tartom, hogy azt egyen, ami neki tetszik, és amit a saját maga és a családja számára a legmegfelelőbbnek tart. Azt is tiszteletben tartom, amikor valaki vallási, morális, és etikai okoknál fogva tartózkodik a húsevéstől. Azonban, mint tudós, remélem, hogy táplálkozási kérdésekben nem csak filozófiai és etikai alapokon hozunk döntéseket, hanem mindannyian próbálunk úgy enni, ami a szervezetünknek a hosszú távú egészség szempontjából megfelel. Ennek megfelelően egyszerűen nem áll módomban támogatni a vegetáriánus diéta egyik formáját sem, amelyeket az emberek abból a téves koncepcióból tesznek magukévá, hogy ez az étrend "javítja az általános egészséget".

Vezeti be tanulmányát Loren Corden. A tanulmányt fordította Mezei Elmira. Majd így folytatja az elemzést:

„Ha ön éppen azon gondolkodik, hogy az egészsége és a közérzete javítása érdekében áttér a vegetáriánus vagy vegán étrendre, akkor azt tanácsolom, hogy ezt mielőbb felejtse el! A legjobb, ha mindenki szigorúan tudományos alapon hoz döntést, és nem azért, mert egy karizmatikus figura szubjektív véleménye befolyásolja. Ezek a vélemények sajnos nem tükrözik a megbízható tudományos adatokat.

Ha ön pillanatnyilag már vegetáriánus vagy vegán, annak valószínűleg az az oka: hogy hosszabb és egészségesebb életre számít, mint a "hamburgerevő" társai. Valójában azonban ez nem fogja megnövelni az élettartamát, viszont sokféle olyan tápanyaghiányt alakít ki, amelyek számos betegséggel összefüggésbe hozhatók. Ha a gyerekére vagy a növekvő magzatra is ráerőltette a növényi étrendet, ők is meg fogják szenvedni ezt az életmódot.”

„… ha a vegetáriánus étkezés annyira egészséges, akkor joggal várhatjuk, hogy a növényi étrenden élőknek jobbak legyenek az életkilátásai, mint a húsevőknek. Erre a kérdéskörre egészen 1999-ig nem volt válasz, amikor is Dr. Key és kollégái az Oxford Egyetemen elvégeztek egy nagy metaanalízist amelyben összehasonlították 27.808 vegetáriánus és 48.364 húsevő összhalálozási adatait. Idézem a tanulmányt: "Nem volt szignifikáns különbség a vegetáriánusok és a nem vegetáriánusok között az agyérbetegségek, a gyomorrák, a vastagbélrák, a tüdőrák, a mellrák, a prosztatarák és az összes egyéb betegség terén." A legnagyobb vegetáriánus mintán (33.883 résztvevő) végzett 2009-es analízis (The EPIC-Oxford Study) pontosan ugyanezzel az eredménnyel zárult. Ezek az eredmények pontosan ellentmondanak az Amerikai Dietetikusok Szövetségének ajánlásával miszerint "a vegetáriánus és vegán étrendek egészségügyi előnyökkel járhatnak bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében."

„Még a legelszántabb vegetáriánusok sem fognak vitatkozni azzal a ténnyel, hogy a növényi táplálékforrások nem tartalmaznak B12 vitamint, és hogy a húsok és állati táplálékok képezik az egyetlen jelentős táplálkozási forrását ennek a fontos vitaminnak. B12 vitamint nem tudunk szintetizálni a szervezetünkben. Ebből következően, ha valaki úgy dönt, hogy vegán lesz, az magával hozza a B12 vitaminhiányt, hacsak nem szed B12 vitamint vagy pedig eszik B12-vel dúsított ételeket.

Evolúciós szempontból bármilyen olyan táplálkozási rendszer, ami életre szóló táplálékkiegészítést igényel, nem ésszerű. Ne felejtsük el, hogy egyetlen egy halászó-vadászó-gyűjtögető közösség sem vegetáriánus. Ez nem csak egy elhamarkodott döntés miatt alakult így, hanem a természetes kiválasztódás elvén keresztül. Ha a gyűjtögető őseink nem ettek volna B12 tartalmú állati táplálékokat, akkor kialakult volna náluk a B12 vitaminhiány, ami szaporodási hátrányt hozott volna létre, és ártott volna az egészségüknek és a túlélés esélyeinek. A modern vegetáriánusoktól eltérően ők nem tudtak csak egyszerűen bevenni egy vitamin tablettát, hogy kiegyensúlyozzák a táplálékanyag hiányt, tehát a B12 vitamint mindenképpen be kellett vinni a táplálékaikkal.

Sajnos a világ vegetáriánusai és vegánjai még nem tudtak pontosan rájönni arra, hogy mit jelent a "megfelelően megtervezett" fogalom, mivel szinte mindegyiküknél kimutatható az alacsony B12 vitamin szint vagy a B12 hiány. Egy 2003-as vizsgálatban Dr. Hermann és kollegái kimutatták, hogy a 95 résztvevő közül a lakto-ovo vegetáriánusok 77%-a, a vegánoknak pedig a 92%-a volt B12 hiányos. Amikor ennyi vegetáriánus válik B12 vitamin hiányossá, akkor érthetetlen a számomra, hogy az állami intézmények miért állítják makacsul, hogy a növényi táplálkozás egészséges.

Még ennél is aggasztóbb Dr. Corinna Koebnick és társai vizsgálata Németországban, amely kimutatta, hogy a hosszútávú ovo-lakto vegetáriánus étrend nem kielégítő B12 vitamin szinthez vezet várandós nőknél. Ezzel az a probléma, hogy az anya B12 hiánya a még meg nem született magzatra, illetve a szoptatós csecsemőkre is kihat, akik nem tudják ezt a tápanyagot más úton felvenni. Ez pedig nem csak egy ártalmatlan táplálkozási probléma, hanem potenciálisan katasztrofális egészségügyi következményekkel járhat, mind az anya, mind a gyermek számára.

A B12 vitamin hiány várandós nőknél okozhat spontán vetélést, erőtlen szülést, koraszülést, alacsony születési súlyt, születési rendellenességeket és a preeklampszia nevű veszélyes állapotot, amely az anyánál magas vérnyomást, valamint máj, vese és érrendszeri károsodást okoz. A B12 hiányos anyák csecsemői gyakran szenvednek veleszületett deformációktól (pl. nyitott gerinc), irritabilitástól, fejlődési hátrányoktól és problémáktól, apátiától, valamint mentális visszamaradottságtól. Ezek az adatok nem támasztják alá az ADA álláspontját, miszerint "a jól megtervezett vegetáriánus étrendek minden életszakaszban megfelelőek, beleértve a várandóságot, a szoptatást, a csecsemő-, illetve gyermekkort." Valójában ez az ajánlás nem csak felelőtlen, hanem sok esetben életet veszélyeztető az anya, a magzat és a csecsemő számára.”

Még több tudományos tény, a teljes tanulmányban, ide kattintva olvasható.

Fotó: Babaindex