Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SNI

Cikkek

2017.09.14

Jogsértő gyakorlatok az SNI tanulók oktatáshoz való hozzáférésében

/ Menüpont: SNI

Szakemberhiány, az iskolába való eljutás ellehetetlenülése, kézbesítőnek használt szülők – néhány példa az integráltan nevelhető, sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz és fejlesztéshez való hozzáféréséről lefolytatott ombudsmani vizsgálat megállapításai közül. Székely László ombudsman a konkrét ügyekben és rendszerszinten jelentkező alapjogi visszásságok megoldására mielőbbi intézkedéseket kezdeményezett az oktatásért felelős tárcánál és a fenntartó Klebelsberg Központnál.

 
Teljes bejegyzés

2017.09.07

Az idei tanévben nem juthatnak megfelelő fejlesztéshez a gyermekek

/ Menüpont: SNI

Hiányoznak a gyógypedagógusok. Mára olyannyira számottevően, hogy az idei tanévben az ország legtöbb iskolájában, és pedagógiai szakszolgalátánál el sem tudják indítani a fejlesztő foglalkozásokat. A speciális oktatást igényló tanulók az idei évben jelentős tanulmányi eredmény romlással, így sorozatos kudarcélménnyel fognak szembesülni, ami akár végleg is elveheti kedvüket a tanulástól. A gyermekek jövőjét tették kockára ezzel.

 
Teljes bejegyzés

2017.08.28

Az autizmus kialakulása nem érzelmi-akarati, de nem is nevelési kérdés

/ Menüpont: SNI

Az biztosan elmondható, hogy sokféle genetikai ok vezethet autizmushoz. De vannak más azonosítható kockázatok is – például az édesapa idősebb életkora, terhesség alatti fertőzések, szülés körüli oxigénhiányos állapot –, amelyek felelősek lehetnek ezért. Valószínűleg vannak környezeti okok is, ezek feltárása napjaink egyik intenzív kutatási területe. 

 
Teljes bejegyzés

2017.08.27

A fogyatékos tanulók oktatása teljesen kiüresedett

/ Menüpont: SNI

A magyar állam jelenleg nem tesz eleget a kiszolgáltatott, súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók megfelelő színvonalú és hozzáférhető oktatásával kapcsolatos alkotmányos feladatainak, nemzetközi jogi kötelezettségeinek - állapította meg az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint egyszerre szükségesek alapvető információk, ismeretek és a szabályozás, valamint a személyi és tárgyi feltételrendszer felülvizsgálata annak érdekében, hogy meg lehessen állítani e tanulók oktatásának teljes kiüresedését.

 
Teljes bejegyzés

2017.08.27

Ombudsman az SNI gyermekek óvodai neveléséről

/ Menüpont: SNI

A hazai köznevelés rendszerében nem érvényesül az a követelmény, hogy a sajátos nevelési igényű, fogyatékossággal élő óvodásokat inkluzív, befogadó, tehát az ő különleges igényeik szerint neveljék. A köznevelési törvény és az Országos Fogyatékosságügyi Program szabályozása nem kapcsolódik egymáshoz, és hiányoznak a személyi feltételek is.

 
Teljes bejegyzés