Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.07

Az idei tanévben nem juthatnak megfelelő fejlesztéshez a gyermekek

segitseg.jpgHiányoznak a gyógypedagógusok. Mára olyannyira számottevően, hogy az idei tanévben az ország legtöbb iskolájában, és pedagógiai szakszolgalátánál el sem tudják indítani a fejlesztő foglalkozásokat. A speciális oktatást igényló tanulók az idei évben jelentős tanulmányi eredmény romlással, így sorozatos kudarcélménnyel fognak szembesülni, ami akár végleg is elveheti kedvüket a tanulástól. A gyermekek jövőjét tették kockára ezzel.

„Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 258 szakszolgálati státust sikerült betölteni, miközben az ellátáshoz szükséges többletigény 384 volt. Ehhez hasonlóan hiába töltöttek be 98 pozíciót Hevesben, több mint még egyszer ennyi – vagyis 108 – státus feltöltésére még szükség lenne. Még drámaibb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 198 posztra találtak szakembert, ám további 460 (!) álláshely betöltésére lenne szükség. Továbbá Tolnában és Zalában is magasabb volt a munkakörökre az igény, mint amennyi álláshelyre találtak szakembert.

Fejér megyében 73 frissen meghirdetett helyből egyetlenegyet sem tudtak betölteni, Hajdú-Biharban 57-ből egyet sikerült. Ehhez hasonlóan Vas megyében is csak egy posztra találtak szakembert a 13-ból, míg Békés megyében a 93,5-ből kettő kelt el (vannak részmunkaidős státusok is). Országos szinten egyébként összesen 1329,5 állást hirdettek meg a nyáron, ebből mindössze 260,5 helyet sikerült betölteni. (A félállás részmunkaidős státust jelent – a szerk.) Ez a meghirdetett helyek 20 százalékát sem éri el.tudósította a Hvg.hu-t az áldatlan állapotokról Hutter Marianna, és megállapítja:

„Ugyanakkor tény, hogy a kormány kezdi felismerni, hogy mekkora a baj a gyógypedagógiai ellátás területén. Az idei évtől például kiterjesztették a Klebelsberg-ösztöndíjat a gyógypedagógusokra is, de a Klebelsberg Központ költségvetésében 2017-ben 3,8 milliárd, 2018-ban pedig ezen felül 1,9 milliárd forint többletet biztosítanak a szakszolgálati létszám érdemi növelésére.

Mindehhez a tényhez rögzítsük tudatunkban, hogy bár a kormány 3,8 milliárdot ad a gyógypedagógiai álláshelyek feltöltésére, ehhez képest hit- és erkölcstan oktatásra 6,6 milliárdot szán.

Van értékrend. ….

A Hír Tv Látótér című műsora mutatta be három autista gyermek életét, és történetét. Így vezetik föl a videót:

„Szonja, Vera, Donát és Gábor története. A sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek gyakran csak azért hullanak ki az oktatási rendszerből, mert nincs elég szakember az országban. Gyereksorsok törnek ketté egy szakértői bizottság gyors döntése nyomán. Vannak, akik így is felveszik a harcot, hogy ne kezelhessék őket, vagy gyermekeiket másodrangú állampolgárként.