Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.04

A család fogalmának értelmezése a politikában

szomorusag-konnycsepp.jpgÉrdekes jelenségre figyeltem föl, amit csak tovább erősítenek az OS-MTI-hez, a pártok által eljuttatott sajtóközlemények, melyek a családok sorsát, életét érintik. Választások előszobájában állunk, így ismételten rogyásig érkeznek a családoknak segíteni akaró mű (értsd: a valódi társadalmi problémát érteni nem akaró) politikusok, a maguk látásmódjával. A szűk látókör csak a kisebbik része a bajnak. A nagyobbik része az, hogy nyilatkozataikkal még tovább deformálják a társadalom értékszemléletét a családokról való gondolkodásban.

A társadalom pedig már így is mélyen alulértékeli a család fogalmát, és még lentebbre helyezi a társadalom értékrendjében a családok szerepét. Ezzel szorosan együtt jár az a tény is: mivel a családokat nem igazán becsülik semmire, a gyermekek jogainak biztosítását és érvényesítését még ennél is hátrábbra helyezik.

De hát ..... A fejétől bűzlik a hal. ...

Jól megfigyelhető a politikai kommunikációban - pártoktól függetlenül -, hogy amikor már végképp nincs mit mondaniuk, akkor Joker-témaként előrángatják a családokat. Természetesen a gyermekek életére való visszaviszonyítás nélkül. Ebben a formában pedig olybá tűnik, hogy a politikusaink fejében a család kizárólag felnőtt személyekből áll.

Csak nézzük meg az Isztambuli Egyezmény kérdését. A fő vezérfonal politikusaink meglátása szerint az, hogy ez az Egyezmény a nők elleni erőszak visszaszorításáról szól. A felnőtt nők elleni erőszakról beszélnek tehát, és egy könnyed legyintéssel elintézik azt, hogy ez az Egyezmény bizony a családon belüli erődszak ellen kíván tenni. A családon belüli erőszak pedig minden esetben több gyermeket érint, mint felnőtt nőt. Csakhogy a gyermekeket ért erőszak témája igen kényes, a magyar politika szempontjából. A magyar politikusok zöme ugyanis férfiakból áll, akiknek a családi életéről csak akkor szerez tudomást a nagyközönség, amikor félholtra verik az asszonyaikat, vagy feleségeik monoklikkal jelennek meg, nyilvános eseményeken, melyeket még a profi sminkek sem képesek eltakarni.

És mindehhez, mindegyik elkövetőnek - aki, ne felejtsük el, politikus -, vannak gyermekei. Egy felnőtt nőn keresztül tehát több gyermeket is bántalmaz (hiszen a gyermeke nemcsak végignézi, de végig is éli az erőszakot), ami pedig azt jelenti: az Isztambuli Egyezmény jóval nagyobb súllyal érinti a családokat (ezen belül a gyermekeket), mint a felnőtt nőket.

Csak hát: honatyáink nem foglalkoznak a gyermekek életével, ily módon a biztonságukkal még annyira sem. Ha foglalkoznának ezzel a kérdéssel, és nyíltan vállalnák, hogy soraikban, közöttük a családon belüli erőszak elkövetői ülnek, akkor el kellene határolódniuk tőlük, annak érdekében, hogy ne veszítsenek szavazót, és szavazatot. Politikai gondolkodással úgy döntenek tehát: lefedezik a családon belüli erőszakot elkövető padtársaikat, és inkább nem foglalkoznak a családon belüli erőszakot elkövető párttársaik tetteivel, és azok következményeivel sem. Így több legyet is ütnek egycsapásra: a közvélemény nem is sejti, hogy soraikban agresszorok ülnek, ugyanakkor az agresszorok gyermekeit segítenek saját lábra állítani, nehogy el merjék panaszolni a nyilvánosságnak, mi folyik az ő otthonaikban.

Az Isztambuli Egyezmény érvényesítésének is jóval nagyobb társadalmi támogatottsága volna tehát, ha nem kizárólag a felnőtt emberekre, hanem a családokra, ezen belül is a gyermekekre kocentrálnák a kérdés fontosságát és lényegét. De térjünk vissza az eredeti témához.

Természetesen mindig van olyan alkalom, amikor a családokat előtérbe helyezik a politikusaink, pusztán szimpátiakeltés céljából - hiszen mélyebb tartalom emögött nem igazán van. Ha volna, akkor egy-egy ilyen politikai közleménnyel, melyet a sajtóhoz juttatnak el, nem diszkriminálnának.

Minap a Hír TV Híradójában nyilatkozott az egyik miniszterelnök-jelölt Apák Napja kapcsán. Azt találta kijelenteni: " ... (a párt) kezdeményezi, hogy a férfiak a GYED időszakában 3 hónap fizetett szabadságot kaphassanak, ugyanis nagyon fontos, ha a férfiak is jelen lehetnek a gyermek születése körüli időszakban, továbbá akkor, amikor a nő vissza szeretne találni a munkaerőpiacra."

Szándékosan nem nevezem meg a pártot, hiszen mindegyik hasonló empátiával gondolkodik, ha a család kerül szóba. ....

A GYED időszakában. ... És aki csak a GYES-t tudja igénybe venni? Nekik nem jár az, hogy az édesapa otthon maradhasson, fizetett szabadságon?

Láthatjuk, hogy most is kizárólag a gazdagabb családok életében gondolkodnak, a szegény családokéban nem. Hiszen a tehetősebb munkavállalók (és a felsőoktatásban tanulók) tudják igénybe venni a GYED-et, a minmálbéreseknek és a közmunkásoknak (alacsonyabb iskolai végzettséggel) csak a GYES marad.

A párt tehát azt mondja: apai jogát csak az gyakorolhassa, aki a gyermekvállalás előtt jól fizetett állásban dolgozott (illetve, tanulmányai befejezését követően esélye van ól fizető állást találni), mégpedig annak érdekében, hogy az anya minél hamarabb vissza tudjon állni a munka világába. Ez pedig csak azért fontos, mert a magasabb keresetével magasabb közterheket fizet be az állam kasszájába, mely beérkező pénzeket még több politikusi kézzel lehet szórni, mintha az anya a közmunka programba volna kénytelen visszakapcsolódni. A közmunkabér után befizetett közterhekből ugyanis nem jutna elegendő pénzmennyiség sem stadionokra, sem pedig a baráti cégek zsebébe.

E politikusi logika alapján tehát a tehetősebb családok apa-tagjait támogatnák abban, hogy segítse elő az anya mielőbbi elszakadását gyermekétől, abban a gyermeki életkorban, amikor mindennél fontosabb az anya-gyermek kapcsolat megfelelő minőségének és mennyiségének kialakulása. Hiszen köztudott: ha egy gyermek 0-3 év körüli életszakaszában az anya-gyermek kapcsolat súlyos hiányokat, és/vagy sérüléseket szenved el, a gyermeket ilyen piciként ért trauma következtében az a gyermek felnőttként könnyen pszichopata-, illetve szociopata személyiséggé válik. De kamaszként, szerfüggővé, mindenképp.

... Még a saját lábán állva is.