Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.28

Az ország, ahol nincs gyermekéhezés ...

dagobert.jpgAzt mondja a kormány, és azt mondja a kormány főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa is, hogy megszűnt a gyermekéhezés Magyarországon. Hurrá! Jajj, de jó! ..... És erre az Emberminisztériumtól érkezik egy közlemény, mely szerint jövőre még több gyermek vehet részt az ingyenes és kedvezményes étkezésben, de az ingyenes tankönyvellátásban is. Hogy mi van? ....

Most akkor az Emberminisztérium nincs tisztában azzal, hogy hazánkban megszűnt a gyermekéhezés, és a gyermekszegénységet is felszámolták a főnökei, ily módon fölöslegesen csoportosít át a szegény sorsú gyermekek étkeztetésére és iskoláztatására még több forrást az eddigieknél, vagy a kormány és főtanácsadója nincs tisztában azzal, melyik országban élnek, és melyik ország szociális helyzetéről nyilatkoznak?

Valami nem kerek. Azt már eddig is tudtuk, hogy ott fönn, csak a legritkább esetekben van tisztában a jobb kéz azzal, hogy mit csinál a bal.

No de ennyire? ...

A minisztérium OS-MTI-hez eljuttatott közleménye egészen pontosan ezt írja:

"A kormány javaslatára az Országgyűlés június 13-án döntött a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatárának 5 százalékponttal történő megemeléséről. Ennek hatására várhatóan 20 ezerrel több gyermek veheti igénybe az ingyenes, illetve kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés, valamint egyes esetekben a szünidei gyermekétkeztetést, továbbá az ingyenes tankönyvtámogatást is.

2018-tól a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jövedelemhatára alapesetben az öregségi nyugdíjminimum 130 százalékáról 135 százalékára, míg a tartósan beteg, fogyatékos gyermek, gyermekét egyedül nevelő szülő, valamint nagykorúvá vált, még tanuló fiatal felnőtt esetében pedig 140 százalékról 145 százalékra emelkedik.

Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó jövedelemhatár jövőre alapesetben 38.475 Ft, tartósan beteg, fogyatékos gyermek, gyermekét egyedül nevelő szülő, valamint nagykorúvá vált, de még tanuló fiatal felnőtt esetén 41.325 Ft lesz.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak amellett, hogy évente 12 ezer, illetve hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek esetén 13 ezer forint értékű "gyermekvédelmi" Erzsébet-utalványt kapnak, előnyt élveznek az ingyenes illetve kedvezményes gyermekétkeztetésnél és ingyenes tankönyvellátásnál is."

Annak a kérdésnek a taglalásába most ne menjünk bele, hogy a Magyarországon, a havi megélhetéshez szükséges létminimum egy főre számítottan is több, mint havi 88 ezer forint. A minisztérium szerint - mint láthatjuk - elégnek kell lennie ehhez a 38-41 ezer forintnak. Tehát bőven kevesebb, mint a fele összegről beszélnek odafönn ("megemelten"), mint ami valójában a létfenntartáshoz elengedhetetlen.

Ugyanakkor ez a nyilatkozat azt bizonyítja, hogy pontosan tudják döntéshozóink, hogy több, mint félmillió gyermek él szegénységben hazánkban. Ami, tulajdonképpen mélyszegénység, ha figyelembe vesszük, hogy csak azokat támogatják, akik a létminimum összegének felével sem rendelkeznek. (A többiekről nem készül nyilvántartás, és nincs pontos statisztikai kimutatás sem). Hiszen támogatják a 38 475 forint havi bevételi szint alatt élő családokat, de nem támogatják azokat, akik már 38 476 forintból élnek. ....

Mert micsoda különbség ez kérem! Az egyikük támogatandó, a másikuk már nem - a minisztérium szerint. Ugye, ismerjük azokat a történeteket, amikor csak azért nem kaptak a családok az önkormányzatoktól támogatást a megélhetésükhöz, mert a minisztérium által előírt, a támogatáshoz szükséges jövedelemkorlátot 20-30 forinttal meghaladta a család "jövedelme".

Azért tettem idézőjelbe a jövedelem-szót, mert aligha nevezhető jövedelemnek az ennyi pénzösszeg. Ez inkább csak megment a tejes éhenhalástól, de jövedelemnek semmiképpen sem nevezném. ...

Tehát, szem előtt tartva eme minisztériumi nyilatkozatot, gondoljuk át Hegedűs Zsuzsa kormányzati főtanácsos éppen 2 évvel ezelőtt tett - a napokban pedig szó szerint megismételt - nyilatkozatának tartalmát, melyről a Hvg.hu számolt be.

és, a lényegi elemeit tekintve, így szól: "Az Orbán-kormány már felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és nyomort - állítja Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója a Heti Válasznak adott interjúban. Szerinte emiatt Magyarországon éhező gyerekek szociológiai értelemben vett sokasága nem létezik, csak egyéni esetek vannak."

Aztán azt is mondta a Mindenható Asszony: "És azzal is több gyerek jut ételhez, hogy az ingyenességre jogosító nettó jövedelemszintet megemelték, vagyis amely családokban 39 900 forintnál kevesebb jut egy főre fejenként, ott már ingyenes az étkezés."

No. Most aztán tisztán megzavarodtam. 

2015-ben tehát a Mindenható Asszony ugyanazt a jövedelmi szintet jelölte meg a támogatás alapjaként, mint amit most, 2 évvel ezt követően az Emberminisztérium is megjelölt - mint MEGEMELT határösszeget. A minisztérium szerint ugyanis ezen összeg, amely szó szerint ugyanaz, mint a 2 évvel ezelőtti határösszeg, mégis, az idén 5 százalékponttal meg van emelve. ...

Pedig, láthatjuk, még így, nagyon megemelten sem éri el a 2 évvel ezelőtti szintet. ...

Már meg sem próbálom megérteni a kormányzati döntéseket, a kommunikációjukat pedig még annyira sem. Egész egyszerűen ugyanis nem lehet őket tudathasadás nélkül követni. ...