Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.27

Drágultak az élelmiszerek

0.2304747401.jpgA fizetéseket természetesen most sem emelték a dráguláshoz. Az árak emelkedése azonban itt nem áll meg. Hamarosan emelkedik a túró és egyéb tejtermékek ára is, mert már most bejelentették: a zsíros tejszínt külföldről kell behozni - drágábban. Ergo: a gyermekek fejlődéséhez kellő calcium-szükségletet a szegény családok nem fogják tudni a tejtermékekből biztosítani. ...

Egészen egyszerűen azért, mert nem fogják tudni megvásárolni.

Az idei évben minden egyes élelmiszer drágább lett, de most csak az alapvető élelmiszerek árait vizsgáljuk meg, a gyermekek élelemszükségleteinek vonatkozásában. Közben ne hagyjuk figyelmen kívül: egy gyermeknek egyszeri napi adagot számolunk, két gyermeknek már dupla adagot, és még több számú gyermeknek még több számú adagot. Miközben a fizetések azonos szinten tengődnek, és nem követik az áremelkedést. De a gyermekszületések számának esetleges emelkedését sem.

Már az sem érthető, hogy ha csökkentik a húsok árának Áfa-tartalmát, akkor miért drágul mégis? A KSH kimutatása szerint ugyanis, amióta a sertéshús ÁFÁ-ját csökkentették, azóta a sertéshús ára 15,7%-al drágult. Ezen tény alapján tehát elmondhatjuk, hogy Magyarországon valamiféle fordított, kicsavart logika működik a kereskedelmi árképzésben. És - természetesen - nincs olyan hatóság, amely ezt ellenőrizné, illetve büntetné - hiszen visszaél az élelmiszerkereskedő a fogyasztó bizalmával. Meg, persze, a pénztárcájával. Mondhatnánk úgy is: szabadrablás vált divattá az élelmiszer-kereskedelemben.

Ami pedig magával hozza az éhező gyermekek számának ugrásszerű megnövekedését.

Nézzük csak: a párizsi mindig is a legolcsóbb felvágottak közé tartozott, tekintettel arra, hogy a minősége a legalacsonyabb, tartalma alapján pedig az összes húsipari hulladékanyag összesűrítése nyomán keletkezik. Több benne a zsír, a nyesedék, a szója, stb., mint a hús. Nos, ennek a legalja minőségű terméknek is 7,9%-al ment föl az ára. Így fordulhat elő, hogy most már lassan a 2 000 forintos értékhatárt súrolja a párizsi kilogrammonkénti ára.

A kenyér is drágult, 4,8%-al. A még megfizethető kenyérről van szó. Arról a kenyérről, ami bár megfizethető, mégis ehetetlen minőségű. Mert vagy savanyú, vagy száraz, felbontást követően, szinte azonnal. Csak azért, mert sem kovászt, sem lisztet nem látott kenyérről beszélünk, ami a pórnép számára még megfizethető, bár a csomagolásból való kibontáskor nem a jó, friss kenyérillat száll ki a zacskóból, hanem egy utánozhatatlan hullaszag. És még ez is drágább lett.

Jó hír viszont, hogy tavaly óta a baromfihús ára csökkent, mégpedig 15,8%-al. Hogy meddig tart ez a tendencia, nem tudni, mivel a baromfihús ÁFÁ-ját is csökkentették, januártól, tehát, ha a sertéshús árának ÁFA csökkentéséből, és annak hatásaiból indulunk ki, várhatóan ez is vissza fog drágulni majd. Azért itt sem maradhatunk érdekességek nélkül: mióta a baromfihús ára csökkent, drágábbá vált a csirkemell, a csirkezúza, a csirkemáj. Bár, a KSH átlagot számol, így pedig magabiztosan jelentheti ki: olcsóbb lett a baromfihús. .... (a baromfihúsnál azért csak a csirkét veszem alapul, mert a pórnépnek eddig is megfizethetetlen volt pl a kacsa-, vagy libamáj. Ezek után is az lesz. Aki eddig is meg tudta venni, az ez után is meg fogj tudni venni. Akkor is, ha drágább lesz. Így, őket ez a tény nem érdekli.)

Nézzük a primőröket, és a gyümölcsöket, mint a gyermekek számára nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag forrást. Ezek bizony 2,5%-os dráguláson estek át.

De nemcsak az élelmiszerek drágultak, hanem a lakás rezsiköltségei is. A háztartási energia 0,7%-os, a szolgáltatások pedig 1,4%-os áremelkedést mutatnak. Oké, lehet azt mondani: nem kell minden háztartásba pl. internet. Vagy telefon. Természetesen, ez így igaz. Csakhogy akkor a gyermekhez, ha éjjel hirtelen beteg lesz, nem tud a szülő mentőt hívni, vagy pedig a gyerek lemarad a tanulásban az osztálytársaihoz képest, internet nélkül. Mert ezt a tantárgyat - a számítástechnika tantárggyal ötvözve - már általános iskolában tanulják. ...

Meg aztán azt írja a KSH: a jármű üzemanyagok ára 1,7%-al csökkent. Kérdem én: Hol? Átlag 400 forintos benzinár mellett, a tavalyi átlag 400 forintos benzinárhoz viszonyítva aligha érzékelhető, a családi kassza szintjén ez az "árcsökkenés". Eszembe jut 1991. Amikor átlépte a bűvös 100 forintos határt a benzin ára, és a taxisok blokkolták az egész ország közlekedését, annyira soknak tartották. Most már a négyszeresét kérik egy liter üzemanyagért, és az emberek szerint rendben van ez így. ...

Az infláció még a KSH szerint is emelkedett, 2,4%-al. Bár, minden banki elemző azt jósolja, hogy az idei évben ez csak emelkedni fog.

Nagy kérdés, hogy akkor mire is lesz elég a létminimumot el nem érő minimálbér, vagy az ennek töredékét érő közmunkás és rokkant bér Magyarországon? Az infláció mértékének emelkedésével, a munkabérek és az egyéb juttatások befagyasztásával mennyivel is nő majd, ennek fényében az éhező gyermekek száma?

Amely mutatószámról, természetesen, a KSH nem rendelkezik naprakész információval.