Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.01

Egymilliót ér a harmadik gyermek ... Indul a licit ...

licit.jpgEgyébként is problémám van az eltárgyiasult világunkkal, ezt most a kormány megfejelte, és rátett még egy lapáttal. Egymilliót ad a harmadik gyermeket vállaló, hiteltartozással rendelkező családoknak. Persze, nem a családfő, hanem a bank kezébe. A bank pedig nem szégyell még az államtól is előtörlesztési díjat kérni. … Mert nyerészkedni, mindig-mindenkin tudni kell. És a bankok ezt világklasszisként művelik.

Az Mno tudatta a nagy hírt, miszerint ezt a kormányzati szándékot Novák Katalin bejelentette egy sajtótájékoztatón.

Természetesen üdvözlendő lépés, hogy a hitellel rendelkező családokat segíti a kormány. De azért a kérdések, elolvasván a híradást elkezdtek tolulni a fejemben.

Mint pl: Ha van hitele a családnak, és van hozzá már eleve, két eltartandó gyermek, a mai munkapiaci helyzetet figyelembe véve, ahol nincs sem hosszútávú, sem biztos munkahely, de fölvállalják egy – tulajdonképpen - választási kamuért a harmadik gyermeket, akkor egy esetleges munkahely vesztés után hogyan tartják el majd mindhárom gyermeket? Hiszen az idén, oké, csökken a hitel egymillióval, és marad mellé még több millió hiteltartozás. A gyermek, akit az egymillió elengedéséért vállalnak be, még 18 évig alapvetően lesz éhes (azután nagykorú, jó esetben önellátóvá válik), minden nap. A testvéreivel együtt. Nekik enni kell adni, mert a kormány csak egyszeri alkalommal tol a hitelbe 1 milliót, nem pedig minden évben.

Arról sem szól a fáma, hogy ha az előtörlesztési díjat is leveszi a kormányról a bank, akkor az 1 millió az tényleg 1 millió, vagy az előtörlesztési díjjal csökkentett összeg? Hiszen, ha az előtörlesztési díjat leveszik az 1 millióból, mindjárt nem is 1 millióval csökken az a fránya hitel. …

Pszichológusok már több tanulmányt is készítettek a nem kívánt, a nem várt gyermekek érzelmi-pszichikai fejlődését veszélyeztető életkörülményekről. Ezt az új helyzetet azonban, azt hiszem, most szükséges lesz tanulmányozniuk. Hiszen az a család, aki kizárólag a kormány ötletelésére rászaladva, a további 18-24 (ha tovább tanul) évet figyelmen kívül hagyva vállalja a harmadik gyermeket, holott egyébként esze ágában sem lett volna – nos, nekik nem kis nehézségeik lesznek a három gyermek eltartásával, a lakás fenntartásával, és a hitel további törlesztésével. És ez mindegyik gyermekükre, de főként a hitelkönnyítésért vállalt gyermekre, a lelki fejlődésükre veszéllyel lesz.

Főként, ha közben munkahelyvesztés, és/vagy baleset, illetve más betegségből adódó megrokkanás, és munkaképesség csökkenés következik be a család életében, a szülők részéről. Továbbmegyek: ha a harmadik gyermek, akit bevállalnak a hitelért, bármilyen sérüléssel születik (lévén, a harmadik gyermeket már nem tizen-, huszonévesen vállalják a szülők, mert ennyi idősen hitelt sem kaphatnak legtöbben), akkor anya tutibiztos ápolási díjból tengődik majd, mely összeg, mint tudjuk, nem lesz elég a hitel törlesztésére.

És akkor esik be az eső.

Az intelligens szülők nem, de, sajnos a legtöbben a hitelátvállalásért vállalt gyermekre fogják zúdítani keserűségüket, és csalódottságukat, tudat alatt őt fogják okolni évről-évre kilátástalanabb élethelyzetükért.

El kell tehát dönteni: a pillanatnyi haszon, vagy a több évi biztos életszínvonal-e a kedvezőbb döntés, amely években egyforma intenzitással szerethetjük és nevelhetjük a már élő gyermekeinket, sikerrel eltartva és ellátva őket, vagy beleszaladunk a kecsegtető ajánlatba, vállalunk még egy gyermeket, kockáztatva ezzel mindhárom gyermekünk még évtizedig tartó eltartásának és ellátásának édes kötelezettségének megfelelő mértékű biztosítását.

Az az 1 millió ugyanis csak egyszeri ajánlat, mégpedig úgy, hogy ennek részletei nem tisztázottak. Ugyanis ott van az a fránya előtörlesztési díj. …. Ha lejön az 1 millióból, máris alig több, mint félmillió marad, amivel valójában a hitel csökken. A többi, kormány által adott pénzzel csak a bank gazdagodik.

És, ráadásul, ez az ajánlat csak a választásokig él. Legalábbis nem szól a fáma arról sem, hogy meddig tart, mi a pályázat végső benyújtási határideje.

Nem mondom azt, hogy azok a családok, ahol a szülők fejenként megkeresik azt a havi 300 ezer nettót, amiről a híradások szólnak, ne éljenek ezzel a lehetőséggel. Náluk ugyanis nem fog fennakadást okozni a család fenntartási rendszerében a harmadik gyermek vállalása. Csakhogy ezt a verziót a kormány nem nekik találta ki. Lévén, ha két szülő havi 600 nettót haza tud vinni, ott nincs gond a hitel törlesztésével. Azoknál a családoknál viszont, ahol a két szülő együtt, minden híresztelés ellenére sem keresi meg a havi 600 ezret, igen veszélyes játékba fog belemenni ezzel a „lehetőséggel”.

Mert ne feledjétek el: Van már két gyermeketek is, a hitel mellett. Saját igényekkel. És saját, felnőttkénti életkezdéssel, amit, ideális esetben nektek megkönnyíteni kellene.

A döntés mindenkinek a saját kezében van.